Zubný kameň u psov

Zubom psíkov treba venovať dostatok pozornosti a pravidelne ich čistiť. Až 80 % chlpáčov trápi zubné ochorenie už vo veku 3 rokov. Ide vlastne o najbežnejšie klinické ochorenie u psov. Starostlivosť o psie zúbky by mala byť na zozname aktivít každého majiteľa chlpatého miláčika. 

 

Zubný kameň sám o sebe nie je pre zviera škodlivý. Problém sú baktérie, ktoré na výrazne členitom povrchu zubného kameňa nachádzajú vynikajúce útočisko. Baktérie a zápal spôsobený toxickými látkami, ktoré tieto baktérie produkujú, postupne spôsobuje uvolňovanie závesného aparátu zuba. Následne vznikajú pozdĺž zubného koreňa kapsy a choboty, ktoré neskôr vedú k tomu, že sa zuby začnú kývať a nakoniec vypadávajú. 

Ako vzniká zubný kameň?

Pokiaľ zuby nečistíme, drobné nečistoty v ústnej dutine podporujú tvorbu zubného plaku, ktorý po čase mineralizuje a takto dôjde k tvorbe zubného kameňa.

Čo môže spôsobiť zubný kameň?

Najskôr dôjde k zápalu ďasien, krvácaniu ďasien, k ústupu ďasien a alveolárnej kosti, zub sa začne pohybovať, vzniká paradentóza, nastupuje bolesť a nakoniec aj strata zubov. V oblasti sánky môže dôjsť k zlomenine sánky vplyvom natrávenia kosti baktériami.  
  • Celkový dopad na organizmus spôsobuje poškodenie obličiek, pečene, srdca, trpí celý imunitný systém, predispozícia cukrovky u mačky a v neposlednom rade ohrozenie zdravia majiteľa.

Ako zabrániť tvorbe zubného kameňa?

Pravidelné čistenie zubov (zubná pasta), používanie komerčných diét, ktoré obsahujú formulku na odstraňovanie plaku. Ide o produkty napríklad od značky Royal Canine a Feline Dental. Veľmi dobré sú pamlsky a ďalšie doplnky na čistenie zubov.

Ako sa lieči zubný kameň v Anima Vets? 

Pacient podstúpi predoperačné vyšetrenie:
  1. Klinické vyšetrenie
  2. Vyšetrenie krvi
  3. V prípade potreby aj ďalšie vyšetrenia (kardiologické) 
V deň zákroku sa pacient príjme, dostáva infúziu a prebieha stabilizácia pred zákrokom. Potom sa pacient uvedie do celkovej inhalačnej anestézie, počas ktorej sa monitoruje (dych, pulz, saturácia, telesná teplota a krvný tlak). Ďalším krokom je zubný röntgen, alebo CT vyšetrenie, následne nato sa každý zub zvlásť vyšetrí (zápal ďasien, krvácanie, stupeň stomatologického ochorenia, furkácia, pohyblivosť zubov). Následnne sa zuby čistia ultrazvukom, prípadne sa zuby extrahujú (trhajú), leštia a pacient sa pod kontrolou budí.

Ako dlho trvá zákrok?

Dĺžka zákroku závisí od veľkosti zvieraťa, stupňa stomatologického ochorenia. Je rozdiel, či sa zuby len čistia a leštia, alebo je potrebné zuby trhať. Do úvahy treba zobrať aj počet a o aké zuby ide. Chirurgický zákrok môže trvať od 40 minút až do 3 hodín.
Ak sa chcete dozvedieť ďalšie zaujímavosti a rady z oblasti stomatológie psov a mačiek, pozrite si záznam z nášho seminára. Prezentuje MVDr. Rastislav Šutiak z Veterinárnej nemocnice Anima Vets v Žiline. 
Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.