Roztomilo pochrapkáva alebo sa naozaj dusí? Spoznajte brachycefalický syndróm

Francúzsky buldoček, mops či shitzu – plemená so špecifickým vzhľadom a nevinným pohľadom vyčaria úsmev na tvári aj vďaka svojmu roztomilému pochrapkávaniu. Nie vždy však ide o skutočné chrápanie. Tieto zvuky sú často príznakom sťaženého dýchania až dusenia sa, za ktorým stojí brachycefalický syndróm.

Brachycefalický syndróm je ochorenie dýchacieho ústrojenstva, ktoré predstavuje sťažený priechod vzduchu do pľúc. Pes vtedy vydáva zvuky, ktoré si možno zameniť s chrápaním. Preto je veľmi dôležité, aby sa majitelia naučili rozpoznať, kedy sa ich domáci miláčik skutočne dusí a kedy iba chrápe.

Brachycefalický syndróm najčastejšie postihuje tzv. krátkohlavé plemená ako mops, bostonský teriér, francúzsky buldoček, anglický a americký buldog, boxer, pekingský palácový pes, lhasa apso, shitzu a bull mastif.

Pri tomto syndróme sú typické abnormality horných dýchacích ciest, pričom pes môže mať jednu alebo viac súčasne:

  • zúžené nozdry
  • zmenšenie a zúženie nosnej dutiny
  • predĺžené mäkké podnebie
  • evertované laryngeálne vaky t.j. vydutie vačkov sliznice hrtanu, ktoré vedú k nemožnosti nádychu psíka
  • neúplné či nedokonalé vyvinutie priedušnice tzv. hypoplazia trachey
  • kolaps alebo edém laryngu
  • predĺžené alebo zúžené konchy a zväčšené tonsily

Aké sú príznaky brachycefalického syndrómu?

Ktorákoľvek z vyššie spomínaných abnormalít spôsobuje zvýšený odpor dýchacích ciest, čo zvyšuje úsilie potrebné na dýchanie. Väčšine psíkov sa dýcha ľahšie cez ústnu dutinu ako cez nos. Čím viac abnormalít psík má, tým sú príznaky závažnejšie.

U mierne postihnutých psíkov sa toto ochorenie prejavuje hlasným dýchaním najmä po záťaži alebo pri rozrušení a v spánku chrápaním. Veľmi postihnuté namáhavo dýchajú už pri nepatrnej záťaži a pri výraznejšej záťaži sa môže vyskytnúť dusenie až kolapsové stavy.

K ďalším príznakom patrí kašeľ, zvracanie či neochota prijímať potravu. Príznaky sa zhoršujú v horúcom alebo vlhkom počasí.

Časom sa môžu vyvinúť ďalšie sekundárne problémy, ako sú zápaly horných a dolných dýchacích ciest, kolaps priedušnice, bronchov a bronchiolov. Z dlhodobého hľadiska môže mať zvýšené úsilie spojené s dýchaním vplyv na srdce a viesť k jeho zlyhaniu. Kvôli obmedzenej možnosti chladenia sú títo domáci miláčikovia extrémne náchylní na prehriatie.

Ako zistím, že môj psík trpí brachycefalickým syndrómom?

Syndróm sa najčastejšie prejavuje medzi prvým až štvrtým rokom života, ale môže sa objaviť aj u mladších či starších psíkov. Čím má pacient viac abnormalít, tým skôr sa toto ochorenie začne prejavovať.

Brachycefalický syndróm sa diagnostikuje na základe plemena psa, klinických príznakov a výsledkov klinického vyšetrenia. Zúžené nozdry sa zvyčajne určia pri vizuálnej kontrole. Na zistenie ostatných abnormalít horných dýchacích ciest je potrebné vyšetrenie v sedácii alebo celkovej anestézii.

Keďže je pri tomto syndróme zvýšené riziko komplikácií spojených s celkovou anestéziou, veterinár by mal odporučiť predanesteziologické vyšetrenie, vyšetrenie krvi, meranie krvného tlaku, RTG vyšetrenie, prípadne EKG a USG vyšetrenie hrudníka. Tým sa zhodnotí celkový zdravotný stav, aby sa minimalizovali riziká celkovej anestézie.

Aké sú možnosti terapie?

Príznaky brachycefalického syndrómu zhoršuje obezita, a preto je dôležitou súčasťou terapie zníženie hmotnosti, tzn. úprava stravy a fyzioterapia. Počas letných mesiacov je vhodné minimalizovať pobyt priamo na slnku, udržiavať psíka na klimatizovanom mieste a predchádzať stresujúcim situáciám.

Kortikosteroidy, nesteroidné protizápalové lieky a kyslíková terapia môžu byť užitočné iba na krátkodobú úľavu zápalu dýchacích ciest alebo respiračnej tiesne.

Vo veterinárnej nemocnici Anima vykonávame chirurgickú terapiu brachycefalického syndrómu, ktorú odporúčame každému postihnutému pacientovi. Špecializujeme sa na plastiku zúžených nozdier, skrátenie predĺženého mäkkého podnebia a odstránenie laryngeálnych vakov.

Abnormality súvisiace s týmto syndrómom by mali byť korigované čím skôr, aby sa predišlo komplikáciám.

Existujú komplikácie chirurgickej terapie?

V skorom pooperačnom období môže dôjsť k opuchu chirurgických rán a interferencii s dýchaním, a preto musí byť pacient dôsledne monitorovaný. Celková prognóza závisí od toho, koľko má pacient anatomických abnormalít a aký je jeho vek v čase diagnózy a liečby.

Všeobecne platí, že:

  • psy mladšie ako 2 roky majú lepšiu pooperačnú prognózu ako staršie,
  • psy, ktoré vyžadujú len chirurgickú korekciu stenotických nozdier alebo predĺženého mäkkého podnebia, majú lepšiu prognózu ako tie s väčším množstvom abnormalít,
  • psy s hypoplastickou priedušnicou majú opatrnejšiu prognózu,
  • psy, ktoré majú iné problémy ako alergické ochorenie dýchacích ciest alebo u ktorých sa vyvinuli sekundárne problémy dýchacích ciest, majú horšiu prognózu, avšak je možné skvalitniť život podávaním liekov na podporu dýchania.

Dôležité je, aby sa brachycefalický syndróm diagnostikoval včas a správne už v období dospievania. Objednajte sa a náš veterinárny lekár potvrdí alebo vyvráti vaše podozrenie, či váš chlpáč týmto ochorením trpí.

Svojmu domáce miláčikovi môžete pomôcť aj úpravou stravy a dostatočným pohybom, vďaka čomu zníži svoju hmotnosť. Odmenou bude jeho väčšia radosť zo života a fakt, že bude svižnejší, zdravší a vyhne sa zdravotným komplikáciám, ktoré by mu obezita spôsobila.

Ak si s nadváhou svojho štvornohého kamaráta neviete dať rady, objednajte sa a náš veterinárny lekár stanoví príslušnú redukčnú diétu a odporučí ďalšie účinné postupy na zníženie hmotnosti.

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.