Veterinárna rehabilitácia a terapia – čo by ste mali vedieť?

Domáce zvieratko je právoplatný člen rodiny, a preto v súčasnosti rastie záujem majiteľov o špecifické riešenie problémov ich domácich miláčikov. Veterinárna rehabiliácia je jedným z rýchlorastúcich odborov, ktorý vo svojom princípe využíva fyzikálne vlastnosti rôznych druhov techník k povzbudeniu prirodzenej regeneračnej schopnosti tela. Tieto metodiky nezaťažujú pacienta vedľajšími účinkami, dovoľujú znižovať dávky alebo úplne nahradia dlhodobé užívanie liekov.

Rehabilitácia sa odborne vedie najmä po chirurgických aj nechirurgických riešeniach ortopedických a neurologických problémov. Využitie je ale širšie, napríklad aj ako pomocná metóda pre udržiavanie kondície a starostlivosť o športové psíky alebo riešenie obezity a psychomotorický tréning ako prevencia zranení. Kombinácia rôznych metód fyzioterapie, komplexnosť prístupu, spolupráca majiteľa zvieratka a empatia terapeuta sú základom spoločného úspechu.

Pre koho je rehabilitácia vhodná?

  • ortopedickí pacienti,
  • neurologickí pacienti,
  • posttraumatickí pacienti,
  • geriatrickí pacienti s degeneratívnymi ochoreniami,
  • dlhodobo chorí pacienti,
  • pacienti zotavujúci sa po ťažkých chorobách a chirurgických zákrokoch,
  • pacienti s nadváhou.

Aké sú výhody rehabilitácie?

  • redukcia bolesti aj chronickej,
  • podpora procesu zotavovania sa po chirurgických výkonoch a úrazoch,
  • obnovenie a udržiavanie svalovej hmoty,
  • obnovenie rozsahu pohybu kĺbov,
  • zmenšenie dôsledkov artritídy a degeneratívnych kĺbových ochorení,
  • návrat k chôdzi resp. rýchlejší návrat k chôdzi po ortopedických ochoreniach a úrazoch,
  • návrat k chôdzi resp. rýchlejší návrat k chôdzi po neurologických ochoreniach,
  • možnosť bezpečnej a kontrolovanej aktivity počas zotavovania,
  • zlepšenie kardiovaskulárneho zdravia,
  • boj s obezitou,
  • zlepšenie celkovej kvality života.

Druhy veterinárnej rehabilitácie

Masáže

Ide o rôzne techniky potrebné pri práci so svalovými skupinami a mäkkými štruktúrami oporného systému ako šľachy, fascie. Masáže pomáhajú uvoľňovať svalové spazmy, zrasty mäkkých tkanív a navodzujú stav prekrvenia celej masírovanej oblasti a tým prispevajú k urýchleniu metabolizmu buniek a rýchlejšej regenerácií.

Strečing

Zabezpečuje potrebnú pružnosť svalových vlákien, čím sa predchádza mikrozraneniam, udržuje sa prirodzený rozsah pohybu jednotlivých kĺbov.

Aktívne cvičenia a cvičenia na balančných pomôckach

V terapii sa využívajú na zlepšenie osvalenia a motoriky pohybu, pre obnovenie správneho vzorca pohybu, pri znižovaní nadváhy a na rozvoj kondície a vytrvalosti. Pre dosiahnutie maximálneho terapeutického efektu je nevyhnutná spolupráca majiteľa zvieratka, aby cvičenie prebiehalo pravidelne a dôsledne. Najčastejšie sa využívajú cvičenia na balančných pomôckach ako nafukovacia lopta, ďalej asistovaná chôdza, pohyb na bežiacom páse, posilňovacie cviky.

Pasívna mobilizácia/cvičenia

Využívajú sa cvičenia, kde pacient nezapája telo aktívne. Špeciálne cvičenia predchádzajú svalovej atrofii a svalovým kontraktúram a udržiavajú prirodzený rozsah pohybu kĺbov.

Reflexné cvičenia

Špeciálne cvičenia, pri ktorých sa využíva prirodzené reflexné správanie svalových skupín. Pomáhajú obnoviť reflexné oblúky. Tieto cvičenia sa využívajú najmä u neurologických pacientoch.

Elektroterapia

Využitie elektrostimulácie je široké – zmierňovanie akútnej pooperačnej alebo poúrazovej bolestivosti, manažment chronickej bolesti neznámeho pôvodu, pooperačná stimulácia svalov ako prevencia atrofie, relaxácia spastických svalov, zmierňovanie opuchov. Elektrostimulácia je pre zvieratká bezbolestná a srsť nie je potrebné holiť.

Termoterapia

Využívanie biostimulačných efektov tepla alebo chladu na telo zvieratka väčšinou vo forme obkladov. Chlad sa preferuje pri akútnych traumách a teplo v chronických štádiách alebo v štádiách hojenia.

Hydroterapia

Jedná sa o cvičenia, ktoré využívajú fyzikálne vlastnosti vody. Spočíva v pohybe v rehabilitačnej vani vo vode na pohyblivom podvodnom páse. Časť tela je nadľahčovaná vodou, čím sa znižuje záťaž jednotlivých kĺbov hmotnosťou tela zvieratka. Aj zvieratko, ktoré na suchu nedokáže chodiť alebo s veľkými bolesťami, môže byť schopné vo vode prirodzeného pohybu. Zároveň prekonávanie odporu vody posilňuje svalstvo.

Základom úspechu rehabilitácie je poznanie zdravotného stavu zvieratka, správny rehabilitačný plán s ohľadom na špecifické potreby daného pacienta a skúsenosť a empatia terapeuta. Dôležitá je samozrejme úzka spolupráca s veterinárnym lekárom so zameraním na riešený problém (ortopéd, neurológ, endokrinológ..). Zostaveniu rehabilitačného plánu by malo predchádzať dôkladné klinické vyšetrenie rehabilitačným veterinárnym lekárom.

U nás vo Veterinárnej nemocnici Anima sa na veterinárnu rehabilitáciu a fyzioterapiu špecializuje lekárka MVDr. Monika Mitrová. Absolvovala odbornú stáž vo veterinárnych rehabilitačných centrách v Bukurešti, Malorke a vo Viedni. Od roku 2018 je členom VEPRA – Veterinary European Physical Therapy and Rehabilitation Association.

Ak váš domáci miláčik potrebuje rehabilitáciu alebo sa mu odporúča, neváhajte kontaktovať nášho veterinárneho špecialistu.

 

 

 

 

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.