Toxoplazmóza a mačky – čo je dôležité vedieť?

Určite ste počuli o parazitárnom ochorení mačiek – toxoplazmóze. Toto ochorenie spôsobuje drobný parazit toxoplasma gondii, ktorý sa prenáša najčastejšie stolicou. U koho by ste toto ochorenia mohli nájsť? Najhlavnejším prenášačom sú mačky, no nakaziť sa môžu psy, kone, hlodavce a mnoho ďalších zvierat.

Parazit toxoplasma gondii predstavuje svetovo jeden z najčastejšie sa vyskytujúcich parazitov. Medzihostiteľom tohto parazitu sú cicavce a vtáky, koncovým hostiteľom sú následne mačky. Toxoplazmóza sa totiž dokáže rozmnožovať len v tenkom čreve mačiek. Napadnutí jedinci vylučujú tzv. oocysty, ktoré sa dostanú spolu s výkalmi na zem, kde sú znovu prijímané medzihostiteľmi, čím sa cyklus začne odznova. 

Človek sa môže veľmi ľahko infikovať manipuláciou s trusom infikovanej mačičky, ale nákaza je možná aj požitím nakazenej vody oocystami, jedla, zeleniny s oocystami či požitím nedostatočne tepelne spracovaného mäsa od živočícha napadnutého toxoplazmózou. 

Aj zvieratká majú niekoľko možností nakazenia, pričom záleží na tom, či je zviera definitívnym hostiteľom (mačky a mačkovité šelmy) alebo iba medzihostiteľom. Mačička sa nakazí konzumáciou infikovaného živočícha, stolice s oocystami alebo je možný aj prenos z matky na mačiatka už v maternici alebo mliekom. 

Symptómy toxoplazmózy

U mačky za normálnych okolností prebieha infekcia úplne nepozorovane. Môže sa prejaviť miernymi príznakmi ako slabá hnačka, ktorú ale zdravá mačka hravo zvládne. U mačičiek s oslabeným imunitným systémom alebo  mačiatok sú symptómy silnejšie a môže dôjsť až ku chronickým prejavom. Do úvahy prichádzajú príznaky ako silná hnačka, horúčka, zápal v očiach, dušnosť, žltačka. V tomto prípade je dôležité zobrať mačičku na priehliadku k veterinárovi. 

U zdravého dospelého človeka prebieha ochorenie tiež bez symptómov. U osôb s oslabeným imunitným systémom boli ale zaznamenané ťažkosti s koordináciou a kŕčmi. Ak je infikovaná tehotná žena, symptómy sa neprejavia, ale infekcia môže mať dopad na nenarodené dieťa. Čím skôr nastane nákaza, tým horší dopad to má na plod, pričom môže dôjsť ku vodnateľnosti mozgu aj k prečasnému narodeniu.

Priebeh toxoplazmózy

 Po konzumácií infekčných oocýst vylučuje mačka 2-3 týždne infekčné oocysty v stolici. Tie potrebujú 1-2 dni na dozretie a až následne sa stávajú infekčné pre ďalšie zvieratá. Po 3 týždňoch boja s touto infekciou si mačka vytvorí protilátky, vyzdravie sa a viac toto ochorenie nerozširuje. Nakazená mačička môže vyzerať zdravo, ale v mnohých prípadoch prebieha toxoplazmóza ťažko. Po vyliečení už mačka viac na toxoplazmózu neochorie až na pár výnimiek. 

Diagnóza toxoplazmózy

U mačiek sa môže prítomnosť infekcie preukázať krvnými testami alebo otestovaním stolice. U ľudí prebieha kontrola zvyčajne prostredníctvom krvných testov. Aby bolo možné toxoplazmózu preukázať, je krv testovaná na prítomnosť špeciálnych protilátok. Tieto protilátky telo tvorí v prípade, keď s infekciou už bojuje. Ak sú tieto protilátky prítomné, jedná sa o infekciu toxoplazmózou.

Liečba toxoplazmózy

Zdravé mačičky sa s nákazou väčšinou vysporiadajú samé. Jedince s oslabeným imunitným systémom, u ktorých sa objavia silné príznaky, je potrebné podniknúť kroky ku zmierneniu symptómov. 

Podobné je to aj u človeka. Infekcia často prebieha bez povšimnutia a telo je schopné sa s ňou vysporiadať samo, liečba teda nie je nutná. Ľudia s oslabenou imunitou ale musia byť liečení a rovnako aj tehotné ženy. 

Ako predchádzať toxoplazmóze

Toxoplazmóza je ochorenie nebezpečné najmä pre tehotné ženy. Ako sa teda pred ňou chrániť? V prvom rade je dôležité dbať na dôslednú hygienu pri upratovaní mačacieho záchoda. Ďalej je dôležité nekonzumovať nedostatočne tepelne spracované mäso. Dôležitá je aj hygiena potravín, pretože nakazená môže byť aj zelenina. 

Ak si nie ste úplne istí, zoberte svoju mačičku k nášmu veterinárovi, ktorý ju vyšetrí a určí, či je  u nej toxoplazmóza prítomná.

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.