Štedrovečerná večera: Ako potešiť vašich zvieracích miláčikov?

Počas Vianoc sa stretávajú celé rodiny, ktoré sa spoločne usadia za jeden stôl. Vianočné sviatky sú spojené s poriadnou dávkou mastných a korenistých jedál. Počas Štedrého dňa preto platí zlaté pravidlo, nekŕmiť zvieratá ani zvyškami jedál.

Vďaka hojnosti na stole patria Vianoce vždy ku veľmi problematickým sviatkom z pohľadu zdravotného stavu našich miláčikov. „K najčastejším dôvodom patrí podráždený tráviaci trakt či dokonca až zápal pankreasu z nevhodných dobrôt, ku ktorým sa naše štvornohé radosti vedia ľahko dostať,“ upozorňuje veterinárka Simona Rosová.

Žiadne experimenty

Počas Štedrého dňa preto platí zlaté pravidlo, nekŕmiť zvieratá ani zvyškami jedál. Vážne tráviace problémy môže spôsobiť aj pár gramov zo štedrovečerného menu. „Doma sa takéto ochorenia prejavujú hlavne zvracaním či hnačkami, ale v určitých prípadoch môžeme sledovať iba utiahnutosť, nevládnosť či nechuť ku ďalšiemu mlsaniu,“ zdôrazňuje Rosová.

Zabavte ich hračkami  

Celej tejto kategórií ochorení sa vieme veľmi ľahko a účinne vyhnúť, ak jednoducho zabránime prístupu ku našim ľudským potravinám a dobrotám. Ideálne ani počas sviatkov našim maznáčikom vôbec nemeniť stravu a podávať to, na čo sú celý rok zvyknutí. 

 „Pokiaľ chceme predsa len prilepšiť, ideálne je použiť stravu, ktorá je pre mačičky/psíky určená. V dnešnej dobe máme možnosť vyberať naozaj zo širokej škály tort, pečených pamlskov či iných komerčne vyrábaných odmien,“ skonštatovala Rosová z Anima Vets.

 

 

Skvelou alternatívou môžu byť aj rôzne hlavolamy alebo hračky, ktoré počas štedrovečernej večere zabavia vašich miláčikov. Počas Vianoc je dôležitá najmä trpezlivosť a súdržnosť medzi členmi v domácnosti. Jedlom zo štedrovečerného stola môžete vášmu miláčikovi v konečnom dôsledku viac ublížiť ako ho potešiť.

Rady veterinára:

  • Dajte pozor na malé a ostré predmety, ktoré by mohli zvieratká skonzumovať
  • Salónky a vianočné dekorácie môžu byť veľkým lákadlom, upevnite ich v dostatočnej vzdialenosti 
  • Toxické potraviny: čokoláda, cibuľa, hrozno, sušené hrozienka, makadámové oriešky, alkohol, modrý plesnivý syr 
  • Zdravotné riziko: varené a pečené kosti 

 

 

Autor: Tomáš Batiz

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.