Prvá pomoc pri uštipnutí hmyzom

Psy sú veľmi zvedavé stvorenia a pchajú svoj ňufák všade, kam sa len dá. Osy, včely či iný hmyz im to však rád spočíta. Vyskytol sa aj váš pes v prvej línii a schytal to od hmyzu naplno? Takto by ste mali postupovať.

Reakcia na bodnutie hmyzom

To, ako reaguje pes na bodnutie včely či osy, je individuálna záležitosť. Kým jeden pes to takmer ani nespozoruje, iný môže bojovať o život. Príznaky sa zvyknú dostaviť do 20 minút od uštipnutia, pričom nemusia byť takmer žiadne, ale aj život ohrozujúce.

V prípade, že vášho chlpáča netrápia alergie a uštipnutie nebude na niektorom z citlivých miest, pocíti len podráždenie či bolesť, no nebude to nič vážne. Najbežnejší je lokálny opuch, bolesť či svrbenie.

Oveľa väčší problém nastáva, ak:

  • je pes alergický
  • ide o viacnásobné bodnutie
  • je uštipnutý na kritickom mieste (jazyk, nos, hltan)

V prípade alergickej reakcie dokáže bodnutie poriadne potrápiť. Okrem opuchu či svrbenia môže dôjsť k vracaniu, hnačke, triaške, dýchacím ťažkostiam a celkovej slabosti.

Malé psy v ohrození

Medzi najviac ohrozenú skupinu patria malé plemená psov a tiež šteňatá. Jed obsiahnutý v žihadle totiž na nich kvôli ich menšej hmotnosti pôsobí silnejšie. Veľké psy si poradia s bodnutí výrazne lepšie.

Prvá pomoc pri bodnutí

  1. Nájdite postihnuté miesto a odstráňte žihadlo. (Ideálne odškrabnite, pri použití pinzety opatrne, aby sa pri stlačení neuvoľnil ďalší jed.)
  2. Zmiernite opuch a bolesť priložením studeného obkladu.
  3. Pri miernych alergický prejavoch môžete podať antihistaminiká. Druh a množstvo radšej prekonzultujte s veterinárom.
  4. Ak sa stav nezlepšuje, pes má opuchy na hlave, teplotu, ťažko dýcha alebo je slabý, nevyhnutne kontaktujte veterinára.

Ako sa vopred pripraviť?

Našťastie sa na nečakané situácie dá vopred pripraviť. Vybavte sa lekárničkou pre svojho domáceho miláčika a noste ju so sebou aj na výlety. V prípade, že viete o alergii svojho psa, tak majte po ruke aj antihistaminiká, ktoré vám odporučil veterinárny lekár.

 

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.