Prvá návšteva u veterinára

Názory na túto otázku sa veľmi odlišujú. Jeden tábor preferuje, aby nový domáci miláčik podstúpil návštevu u veterinára až po aklimatizácií v novej domácnosti, zatiaľ čo druhý sa prikláňa k názoru, že ideálna je návšteva veterinára už počas cesty domov od pôvodného chovateľa. 


Veterinár sa stotožňuje s druhou možnosťou. Počas prvej návštevy zvieratko klinicky vyšetríme, to znamená, že ho celé prehmatáme, popočúvame srdce, pľúca, u králikov a morčiatok aj tráviaci trakt. Pozrieme sa na oči, nos, do ušiek a papuľky, kde posudzujeme zuby a na sliznice kde sledujeme farbu a či sú hydratované. Prehmatáme dostupné lymfatické uzliny, na ktorých posudzujeme či nie sú zväčšené alebo bolestivé. Poriadne postláčame bruško, ktoré v prípade zdravého jedinca nie je ani pri silnejšom tlaku bolestivé a nie sú v ňom okrem orgánov iné hmatné štruktúry. U samcov skontrolujeme, či oba semenníky zostúpili do miešku. Ako posledné zvyčajne odmeriame teplotu. Pre zvieratko je meranie teploty často nepríjemné, preto si ho zvyčajne nechávame na záver vyšetrenia.

Kontrola očkovacieho preukazu a čipu 
Ďalšia veľmi dôležitá súčasť prvej návštevy je kontrola očkovacieho preukazu, prípadne pet passu. Samozrejmosťou je kontrola čipu u psov, pre ktorých je čipovanie zo zákona povinné, u mačiek táto povinnosť nie je. Šteniatko by malo byť začipované už v momente zmeny majiteľa. To znamená, že nový majiteľ by mal šteniatko od pôvodného chovateľa dostať už s aplikovaným čipom zaregistrovaným v centrálnom registri spoločenských zvierat (CRSZ). Počas prvej návštevy veterinár prepíše údaje uložené v CRSZ na nového majiteľa. Následne skontroluje vakcináciu tzn., kedy bola urobená, proti akým ochoreniam a informuje majiteľov, kedy bude potrebná rekvakcinácia. Nasleduje kontrola odčervenia, kedy bolo posledné podané a poučí nových majiteľov v akých intervaloch budú ďalej svojho nového člena rodiny odčervovať a čo je potrebné si na stolici všímať.

Ďalšou veľmi podstatnou súčasťou je ochrana proti vonkajším parazitom (ektoparazitom). Veterinár informuje majiteľa, kedy je najvhodnejšie začať, v akých intervaloch je potrebná reaplikácia, vysvetlí aké prípravky sú na trhu a aké majú výhody.

Aká by mala byť príprava majiteľa?
Áno, dobre čítate. Na prvú návštevu je potrebné alebo minimálne veľmi vítané, pokiaľ sa dopredu pripravíte aj vy. Premyslite si otázky, na ktoré by ste chceli vedieť odpovede. Každý majiteľ je na inej úrovni s vedomosťami a preto je najvhodnejšie priamo sa sústrediť na problematické oblasti. Pri kladení otázok nie je priestor pre zahanbenie. My veterinári sme tam pre vašich miláčikov a pre vás aby sme vám dohromady pomohli k čo najkvalitnejšiemu, najšťastnejšiemu a najzdravšiemu spoločnému životu.

Najčastejšie otázky bývajú na vhodnú stravu a jej množstvo, kastráciu, starostlivosť o zuby, starostlivosť o uši či strihanie pazúrikov. Vo Veterinárnej nemocnici Anima Vets vám radi všetko vysvetlíme a poradíme. 

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.