Prečo je potrebné absolvovať očkovanie mačiek?

Mačka je stále častejším spoločníkom človeka nielen v rodinných domoch, ale aj v bytovkách, a preto je potrebné venovať pozornosť jej zdraviu a potrebám. Neočkované mačiatko je voči vírusovým infekciám bezbranné a môže im ľahko podľahnúť. Zistite, prečo je dôležité mačky očkovať a aké choroby ich môžu postihnúť.

Medzi najčastejšie vírusové ochorenia, pri ktorých sa očkovanie odporúča, patria herpesviróza, kaliciviróza, panleukopénia, chlamydióza a besnota. Vírusy spôsobujúce tieto ochorenia sú relatívne odolné. Pasívnym prenášačom choroby sa môže stať aj človek, ktorý bol v kontakte s infikovanou mačkou, a preto má toto očkovanie význam aj v prípade bytových mačiek.

Herpes a kalicivírusové ochorenie spadá do komplexu ochorení horných dýchacích ciest, ktoré sa nazýva aj mačacia chrípka alebo mačacia nádcha. Herpesvírus postihuje prevažne spojivky, rohovku a sliznicu nosa a kalicivírus skôr sliznicu ústnej dutiny. Ak je nasadená adekvátna liečba, ochorenia sa dajú zvládnuť, existujú však aj prípady, ktoré končia fatálne.

Panleukopénia je vírusový zápal čriev prejavujúci sa zvracaním, hnačkou, nechutenstvom, horúčkou, výraznou apatiou a zlyhaním imunitného systému. V tomto prípade je nevyhnutné nasadiť hospitalizačnú a infúznu terapiu.

Chlamydióza je bakteriálne ochorenie, ktoré spôsobuje hlavne silné zápaly spojiviek, nádchu, je dosť nákazlivá a prispieva do celého komplexu ochorenia horných dýchacích ciest.

Besnota je akútne vírusové ochorenie prenosné aj na človeka. Postihuje najmä centrálny nervový systém a zvyčajne sa končí smrťou. Vakcinácia proti besnote je na Slovensku povinná zo zákona.

K menej častým ochoreniam patrí mačacia leukémia. Očkovanie je opodstatnené v prípade, že mačička chodí von.

Mačacia leukémia (FeLV) je chronické a neliečiteľné smrteľné vírusové ochorenie. Prejavy sú veľmi variabilné od zápalov sliznice ústnej dutiny, cez kožné príznaky, nádorové zmeny na vnútorných orgánoch až po zlyhanie imunitného systému. Nazýva sa tiež ochorenie „priateľských mačiek“, pretože sa prenáša priamo kontaktom a často sa dá určiť len pomocou krvného testu.

Tak, ako sa mení životný štýl ľudí, mení sa aj spôsob chovu a vnímania mačiek. Veríme, že sme vám objasnili, prečo je dôležité vašu mačičku chrániť a zaujímať sa o jej zdravie. V Anime je možné očkovať proti všetkým spomínaným ochoreniam, stačí sa len objednať.

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.