Prečo je dôležité krvné testovanie mačičiek?

Zdravotné problémy, predoperačné vyšetrenie pred chirurgickým zákrokom (kastrácia) či preventívna alebo vstupná prehliadka u veterinárneho lekára. Dôvody, kedy sa mačičke robia krvné testy.  Krvným vyšetrením môžeme zistiť celkový zdravotný stav vnútorných orgánov, krviniek, srdca, ale aj skrytých infekčných ochorení. Na niektoré testy stačí pár kvapiek krvi a sme schopní ich vyšetriť na počkanie za niekoľko minút. O aké testy sa jedná?

Snap FIV/FeLV Combo

Skríningový test na vírus mačacej imunodeficiencie (FIV) a mačacej leukémie (FeLV) dokáže v priebehu 10 minút potvrdiť alebo vylúčiť infekciu týmito často smrteľnými mačacími chorobami. Testovanie výrazne prispieva k rýchlej detekcii, podpornej liečbe a obmedzeniu šírenia infekčných chorôb aj u mačiek, ktoré ešte neprejavujú žiadne zdravotné problémy. Vírus mačacej imunodeficiencie (FIV) ,, mačací AIDS ´´ sa šíri prevažne uhryznutím, najčastejšie sa vyskytuje u dospelých nekastrovaných kocúrov a môže sa prejavovať zápalom v ústnej dutine, zväčšením lymfatických uzlín, imunitným ochorením, chronickými infekciami a inými zdravotnými problémami. Vírus mačacej leukémie (FeLV) sa najčastejšie vyskytuje u mladých mačiek chovaných vo väčších skupinách alebo u mačiek, ktoré sa túlajú. Prenáša sa blízkym kontaktom, z matky na plod alebo pri agresívnom správaní vo vzťahu k inej mačke. Spôsobuje ochorenie kostnej drene (leukémia), poruchy imunity a nádory.

Snap Feline pro-BNP

Tento test z niekoľkých kvapiek krvi meria biomarker – proteín NT- proBNP, ktorý sa vylučuje do krvi pri abnormálnej záťaži a poškodení srdcového svalu – myokardu. Slúži na testovanie mačiek, ktoré majú dýchacie problémy, vykazujú rizikové faktory srdcového ochorenia (počuteľný šelest, predisponované plemeno), ale aj ako preventívne vyšetrenie pre mačky, ktoré zatiaľ nemajú žiadne klinické príznaky ochorenia srdca. Takýchto „skrytých“ pacientov bez šelestu sa štatisticky vyskytuje až 50 %, pričom ochorenie srdca sa u mačiek začne prejavovať zvyčajne až keď je ochorenie v ťažkom štádiu (apatia, nechutenstvo, dusenie, ochrnutie na zadné končatiny, tekutina v hrudníku, edém pľúc). Jedným z najčastejších ochorení srdca u mačiek je hypertrofická kardiomyopatia (HCM), kedy srdcová svalovina mačiek hrubne, objem komôr sa zmenšuje a vzniká srdcová nedostatočnosť. Najčastejšie ohrozené sú plemená ako Ragdoll, Mainská mývalia, Britská krátkosrstá, ale môže sa vyskytovať aj u našej domácej európskej krátkosrstej mačky.

Hematologické vyšetrenie

Jedným zo základných vyšetrení krvi je práve hematologické vyšetrenie, ktorým zisťujeme počet červených krviniek (erytrocyty), bielych krviniek (leukocyty) a krvných doštičiek (trombocyty). Červené krvinky zohrávajú jednu z najdôležitejších úloh, čím je prenos kyslíka pre základné fungovanie organizmu a orgánov. Ich nedostatok – anémia, môže byť spôsobený krvácaním, akútnym rozpadom krviniek spôsobených toxínmi, infekciou, poruchou imunity alebo ich nedostatočnou tvorbou. Biele krvinky sú dôležitou obrannou líniou v boji proti vírusom, baktériám či parazitom, ich počet sa môže znižovať alebo aj zvyšovať v súvislosti s infekciou, poruchou imunity alebo pri nádorovom ochorení. Krvné doštičky plnia svoju funkciu pri zrážaní krvi, preto porucha ich tvorby alebo funkcie môže akútne ohroziť pacienta hlavne pri poraneniach či operáciách, kedy je normálne hojenie a zacelenie rany základnou požiadavkou.

Biochemické vyšetrenie

Ďalším štandardným vyšetrením krvi napr. pred anestéziou, zákrokom alebo z preventívnych dôvodov je biochemické vyšetrenie. Zahrňujeme do neho základné parametre funkcie obličiek (SDMA, močovina, kreatinín, vápnik, fosfor), pečene a žlčových ciest (enzýmy ALT, ALKP, GGT, bilirubín), pankreasu (lipáza, amyláza) a celkového metabolizmu organizmu (glukóza, celková bielkovina, albumín, globulín, cholesterol). Dáva nám ucelený obraz o zdravotnom stave jednotlivých orgánov a pomáha nám vytvoriť vhodnú kombináciu anestetík a metód pre bezpečnú anestéziu „ušitú na mieru“ každého zvieratka.

Tak ako človek absolvuje preventívne prehliadky,  aj mačičky by mali pravidelne navštevovať veterinára. Je dôležité nepodceňovať preventívne prehliadky, pretože práve vďaka nim je možné buď úplne prechádzať závažným ochoreniam alebo ich diagnostikovať vo veľmi skorom štádiu, kedy ich je možné efektívne liečiť alebo aspoň spomaliť až úplne zastaviť ďalší postup ochorenia.

Autor: MVDr. Angela Ščerbáková

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.