Očkovanie psov, všetko čo potrebuje vedieť

Tak isto ako aj na ľudí, aj na našich štvornohých priateľov číhajú rôzne infekčné ochorenia. Je ich, samozrejme, celý rad, a nie pred všetkými je možné ich ochrániť. Avšak na tie ochorenia, ktoré sú z nich najzávažnejšie, existujú očkovacie látky (takzvané vakcíny), ktoré dokážu zásadným spôsobom zabrániť  šíreniu infekcie alebo prípadne prepuknutiu jej klinických prejavov.

Najzávažnejšie infekčné choroby psov, proti ktorým veterinári odporúčajú očkovať sú: besnota, psinka, parvoviróza, infekčná hepatitída, leptospiróza a kotercový kašeľ.

Psinka

Parvoviróza a infekčná hepatitída sú závažné vírusové ochorenia, ktoré sa veľmi často môžu skončiť smrťou zvieraťa. V minulom storočí, než sa proti nim zaviedli pravidelné očkovania, mali tieto choroby na svedomí životy veľkého počtu psov.  Práve zavedenie očkovania psov má za následok fakt, že väčšina dnešných mladých veterinárnych lekárov sa v praxi s psinkou alebo vírusovou hepatitídou stretáva skôr zriedkavo. Tento fakt sa dá považovať za dôkaz toho, že očkovanie psov má svoj zmysel. A to aj v dnešnej dobe, pretože znížený výskyt ochorenia neznamená, že je úplne eliminované. Hrozba parvovirózy je stále veľmi aktuálna, akútne zvracanie a hnačka sú často pre šteňatá smrteľné. Tieto tri choroby je možné na našom pracovisku očkovať vakcínou Nobivac DHP. Táto vakcína má výhodu, že po úvodnom sete očkovaní šteniat a mladých psov, sa môže aplikovať len raz za 3 roky.

Leptospiróza

Ide o veľmi vážne bakteriálne ochorenie, ktoré je zároveň aj zoonózou. To znamená, že postihuje aj človeka. Baktéria spôsobujúca toto ochorenie dokáže prežívať na vlhkých a tmavých miestach a najčastejšie je prenášaná výlučkami divoko žijúcich hlodavcov. Ochorenie leptospirózou je častokrát smrteľné a veľmi vážne postihuje pečeň a obličky. Aj v prípade vyliečenia sa preto zvykne očakávať znížená funkcia týchto orgánov.  Reakcia organizmu na očkovanie proti leptospiróze je veľmi variabilná a nemusí byť úplne „nepriestrelná“. Vo všeobecnosti si psí organizmus po očkovaní nevytvára imunitu na veľmi dlhú dobu, preto by mala byť súčasťou každoročného očkovania. V našej nemocnici využívame vakcínu Nobivac L4, ktorá je účinná až proti štyrom kmeňom leptospirózy.

Kotercový kašeľ

Najčajčastejšie infekčné ochorenie psov. Nepredstavuje síce životu nebezpečný problém, ale klinický prejav úporného a dlhodobého kašľa je veľmi nepríjemný a pre majiteľov aj stresujúci. Toto ochorenie je komplexom rôznych ochorení horných dýchacích ciest šíriacich sa kvapôčkovou infekciou. Najznámejšie sú vírusová parainfluenza a bakteriálna bordetellóza. Vírusová parainfluenza sa očkuje každý rok a je začlenená vo vakcíne klasickej ročnej „päťkombinácie“. Naše pracovisko však disponuje osobitnou vakcínou proti kotercovému kašľu, Nobivac KC. Táto vakcína vytvára imunitu ako proti vírusu parainfluenzy, tak aj proti bakteriálnej bordetellóze. Je to roztok, ktorý stačí raz za rok aplikovať do nosnej dierky.

Vakcinácia proti besnote

V neposlednom rade je potrebné spomenúť vakcináciu proti besnote. Vakcinácia proti besnote je stále aktuálny problém. Besnota je zoonóza, ktorej priebeh takmer na 100 % končí smrťou nakazeného organizmu a z právneho hľadiska je vakcinácia proti nej zo zákona povinná. My používame na vakcináciu proti besnote vakcínu Nobivac Rabies, ktorú je možné po prvej ročnej revakcinácii očkovať len raz za tri roky.

Vo Veterinárnej nemocnici Anima Vets odporúčame vakcinovať Vášho psíka každý rok. Psík prejde, samozrejme, aj dôslednou zdravotnou prehliadkou. Avšak už dávno nie je potrebné vakcinovať proti všetkých chorobám v tradičných multikombináciách. Náš lekár bude presne vedieť, akú vakcínu Vášmu miláčikovi podá.

12. 1. 2023

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.