Ochrana proti parazitom u psov a mačiek – na čo a prečo tak často? 2. časť – vonkajšie parazity

Prechádzky s domácimi maznáčikmi počas celého roka môžu často znamenať aj neželaných návštevníkov. V prvej časti série o parazitoch sme sa zamerali na vnútorné parazity a druhá časť je venovaná ektoparazitom, čiže parazitom, ktoré žijú na povrchu tela zvieraťa. Vonkajšie parazity môžu okrem znepríjemňovania života zvieratku viesť k rôznym kožným ochoreniam, rozvoju alergických reakcií a v extrémnych prípadoch až k anémii.

Väčšina vonkajších parazitov cicia krv, iné sa živia kožným mazom alebo tkanivovým mokom. Zvieratku spôsobujú neznesiteľné svrbenie, ktoré vo väčšine prípadov vedie k ekzémom, zápalom kože, alergiám, zhoršeniu stavu kože a srsti a nechutenstvu. Niektoré parazity a ochorenia nimi spôsobené môžu byť prenosné na človeka, a preto je potrebné dobre si všímať svojho domáceho miláčika. Medzi najrozšírenejšie vonkajšie parazity patria blchy, kliešte a svrab. Existuje rad antiparazitných tabliet, pipiet a obojkov ktoré zabezpečia celoročnú dostatočnú ochranu pred týmito škodcami.

Blchy

Blcha je najrozšírenejším vonkajším parazitom postihujúcim psov a mačky. Tento parazit pri cicaní krvi mechanicky narušuje celistvosť kože, a často tak vedie k infekciám.  Alergia sa prejavuje svrbením, vypadaním srsti a silným zápalom kože. Najčastejšie sa blchy vyskytujú v medzilopatkovom priestore, na krku a chrbte a napríklad v pelechu a búde. Blší trus pripomína čierne korenie, rozsypané na koži. Ak sa postihnuté miesto nelieči, môže to viesť k ďalším zdravotným komplikáciám. Blchy sú zodpovedné napríklad aj za prenos pásomníc a baktérií.

Prevencia pred blchami a kliešťami je pomerne jednoduchá a určite lacnejšia, ako prípadná dezinsekcia či liečenie chorôb spôsobených týmito parazitmi.

Kliešte

Najznámejší a najzákernejší roztoč je kliešť obyčajný. Vyskytuje sa celoročne, najčastejšie na tienistých miestach s vysokou trávou, na okrajoch listnatých lesov a na nízkych krovinách. Kliešte sú nepríjemné parazity, ktoré spôsobujú nielen lokálne zápaly kože po ich prisatí, ale sú aj zdrojom rôznych vírusových, bakteriálnych a protozoálnych chorôb. Medzi najznámejšie z ochorení prenášaných kliešťom patrí lymská borelióza a babezióza. Kliešte prenášajú aj anaplazmy a ehrlichie, čo sú parazity napádajúce krvinky a vyskytujú sa v teplejších oblastiach, no v posledných rokoch sa začínajú objavovať aj na Slovensku.

Najjednoduchší spôsob, ako kliešťa vytiahnuť, je jemne ho pomasírovať nahor a nadol. Tým ho stimulujete k zatiahnutiu kotvičky v bodavom orgáne, a preto je riziko vytrhnutia hlavičky minimálne. Tento spôsob nespôsobí kliešťovi stres a nevylúči také veľké množstvo obranných látok do tela psíka alebo mačičky, ako keď je dusený.

Miesto, kde sa kliešť prisal je zdurené, červené, podráždené a svrbí. Po vytiahnutí je vhodné miesto vydezinfikovať. V prípade zmeny správania, nechutenstva, zvýšenej teploty či inej komplikácie je dôležitá návšteva veterinára.

Svrab

Tento parazit sa u psíkov vyskytuje relatívne málo. Napáda najmä zvieratká, ktoré sú imunitne slabšie a žijú v priestoroch so zlou hygienou. Naopak svrabovec je častým parazitom mačičiek žijúcich vo vonkajších priestoroch. Napáda najmä zvukovody a spôsobuje ich zápal. Voľným okom je neviditeľný, a preto sa diagnostikuje z ušného steru pomocou mikroskopu. Ak sa problém nerieši, roztoč napáda širšie plochy tela – ušnice, tvárová časť, hlava a postupne celé telo.

Následkom je silne zhrubnutá a zrohovatená koža, zapálené ložiská s chrastami a dochádza k celkovému zhoršeniu zdravotného stavu zvieratka. Pri veľkom premnožení svrabu psov alebo mačiek v blízkosti človeka je možná istá forma nákazy a to vo forme drobných uštipnutí, ale parazit na človeku neprežíva.

Komáre a moskyty

Tento bodavý hmyz znepríjemňuje pobyt v prírode nielen ľuďom, ale aj zvieratkám. Po ich útoku si zviera dokáže svrbivé miesta silne poškodiť, poraniť škriabaním a vyhrýzaním a následne dochádza k zápalom kože sekundárnou infekciou. Komáre sú nositeľmi ochorenia nazývaného dirofilarióza. Pôvodcovia sú červy, ktoré parazitujú hlavne v pľúcnych tepnách, srdci a podkoží infikovaných zvierat.

Voš

Voš parazituje prichytená na chlpe psa, kde kladie veľmi napevno vajíčka – hnidy. Živí sa kožným mazom a zrohovatenou kožou, krv cicia minimálne, ale pri veľmi veľkom zamorení môže spôsobiť anémiu. Voš sa najčastejšie vyskytuje v okolí telových otvorov – očí, uší, na krku a pri koreni chvosta. Spôsobuje sústavné svrbenie svojím pohybom, na ktorý pes reaguje škriabaním, čo môže viesť k zápalu kože alebo ekzému.

Zbaviť sa vší je pomerne jednoduché. Je potrebné zvoliť vhodný prípravok odporučený veterinárnym lekárom, ktorý zlikviduje nielen vši, ale aj hnidy. Keďže je voš medzihostiteľom pásomnice, je nutné po odvšivení psa aj odčerviť. Voš parazituje výlučne na psovi a neohrozuje človeka alebo mačku.

Kožník psí – demodex

Kožník psí je parazit žijúci v chlpovom vačku takmer každého psíka. U psíkov s oslabenou imunitou vyvoláva kožnú chorobu, demodikózu, ktorá sa prejavuje chrastavením kože, vypadanou srsťou, nesvrbivým zápalom kože najmä v oblasti očí, uší a na končatinách. Svrbieť začne až po kontakte s baktériami, koža je červená až sivastá a v pokročilom štádiu pes výrazne páchne.

Liečba nie je náročná, ak nie sú napadnuté vnútorné orgány. Ak sa ochorenie podchytí v začiatkoch, stačí psa kúpať v pravidelných intervaloch podľa nariadenia veterinára v špeciálnych prípravkoch a kompletne dezinfikovať okolie, kde sa pes nachádza. Kožník psí nie je prenosný na človeka.

Ak pozorujete, že sa váš domáci miláčik začne prehnane škriabať, vykusovať si miesta na tele, šúchať sa o koberec, stromy alebo domáce zariadenie, je nevyhnutné navštíviť veterinárneho lekára. Objednajte sa a náš veterinár vám pomôže s presnou diagnózou a následnou liečbou.
 
Medzi opatrenia proti vnútorným parazitom okrem odčervovacieho programu patria aj dobrá hygiena chovu, dôkladná starostlivosť o zviera a kvalitná výživa. Ak máte aj napriek tomu podozrenie, že váš domáci miláčik má niektorý zo spomínaných príznakov, objednajte sa a náš veterinár ho vyšetrí a stanoví potrebnú liečbu.

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.