Ochrana proti parazitom u psov a mačiek – na čo a prečo tak často? 1. časť – vnútorné parazity

Z dlhých jarných prechádzok s domácimi maznáčikmi si môžete priniesť do bytu či domu aj neželaných návštevníkov. Vnútorné aj vonkajšie parazity psíkov a mačičiek sú nepríjemný problém, ktorý sa týka každého zvieratka a tiež jeho chovateľa. V prvej časti série o parazitoch sa venujeme tým vnútorným, keďže psy a mačky môžu byť hostiteľmi veľkého množstva týchto parazitov.

Vnútorné parazity spôsobujú tráviace problémy ako hnačka, zvracanie, nechutenstvo, chudnutie, iné napádajú rôzne orgány či viacero orgánov naraz ako pľúca, pečeň, obličky, centrálny nervový systém. Každý psík či mačička by sa mali pravidelne odčervovať práve kvôli nežiadúcim vnútorným parazitom.

Na odčervenie sa používajú tabletky, pasty a tzv. spon-on roztoky.

Tabletky je možné zabaliť do niečoho, čo je pre zviera príťažlivé napr. kúsok šunky, taveného syra. Dávkovanie je zvyčajne 1 tbl./10 kg hmotnosti psíka, pre mačky sa väčšinou vyrábajú tabletky, kde je dávkovanie 1 tbl./4 kg hmotnosti.

Pri pastách je dávkovanie väčšinou 1 dielik pasty/1-2 kg hmotnosti zvieratka. Pasta sa aplikuje za pomoci aplikátora alebo rovno do ústnej dutiny.

Treťou možnosťou sú spot-on roztok proti vnútorným parazitom. Aplikuje sa na kožu psa alebo mačky v oblasti krku alebo medzi lopatkami. Dôležité je neaplikovať ho po celom chrbte, aby si ho zvieratko nezlízalo.

Ktoré parazity patria medzi významné a ako sa infekcia nimi prejavuje ?

Z vnútorných parazitov sa najčastejšie vyskytujú škrkavky (oblé červy), pásomnice (ploché červy), kokcídie, giardie a machovce.

Škrkavky

Infikujú psov (Toxocara canis) aj mačky (Toxocara cati). Všetky šteniatka sa rodia so škrkavkami, pretože sa do ich tela dostávajú od matky cez placentu ešte počas gravidity a tiež po pôrode pri pití materského mlieka. Mačiatka sa rodia bez škrkaviek, k infekcii dochádza prvýkrát pri pití materského mlieka.

U mláďat do troch mesiacov veku sa larvy najčastejšie objavujú v tenkom čreve, u dospelých psov sa väčšinou usadzujú v spiacom štádiu v jednotlivých orgánoch. U mačiek môžu byť v tenkom čreve aj v dospelosti a sú vylučované trusom dlhodobo.

Škrkavky obsahujú neurotoxín – askaridín, ktorý spôsobuje poškodenie nervového systému.

Klinické príznaky:

  • nafúknuté, niekedy bolestivé brucho, hnačky, zvracanie, nechuť do jedla, chudnutie,
  • zápal pľúc, kašel, sťažené dýchanie,
  • upchatie čreva veľkým množstvom škrkaviek, niekedy až perforácia čreva,
  • úhyn šteniatka v dôsledku veľkého množstva škrkaviek.

Pásomnice

Najvýznamnejšia je Dipilidium caninum, ktorá žije v tenkom čreve psa a mačky a môže mať až 50 cm. Jej vajíčka slúžia ako potrava bĺch. Ak pes alebo mačka prehltnú blchu alebo všenku infikovanú vývojovým štádiom pásomnice, za 14-21 dní sa v ich tenkom čreve vyvinie dospelá pásomnica.

Klinické príznaky:

  • kolikové bolesti, hnačka, zlá kvalita srsti, chudnutie, zvrátené chute,
  • sánkovanie po zadku až zápal okolo konečníka.

Kokcídie

Klinická kokcidióza sa vyskytuje najčastejšie u šteniatok. Častými kokcídiami u psov a mačiek sú:

Isospory – spôsobujú hnačky u šteniatok a mačiatok najmä do veku 3-4 mesiace. Vývoj a množenie kokcídií prebieha v tentkom čreve, kde spôsobujú zápal. Príznakmi sú apatia, nechutenstvo, horúčka, krvavé hnačky, dehydratácia.

Neospory – infekcia spôsobuje pôrody málo životaschopných šteniat, parézy, paralýzy panvových končatín. Medzihostiteľom sú bylinožravci, definitívnym hostiteľom je pes. Prenos je cez placentu do plodu. Fenka môže prenášať parazita aj niekoľko vrhov po sebe. Príznakmi sú sťažené prehĺtanie, ochrnutie čeľustí, ochablosť svalstva, srdcová nedostatočnosť.

Toxoplazmóza – konečným hostiteľom je mačka. Parazit tvorí v bunkách sliznice tenkého čreva oocysty, ktoré sú vylučované trusom najmä u mačiatok medzi 3-8 mesiacmi veku. Príznaky sú najvýraznejšie u mláďat a to zvýšená teplota, zväčšenie lymfatických uzlín, výtok z očí, nosa, zápal mandlí, sťažené dýchanie, hnačky, zápal pľúc. Ak dostane akútnu infekciu žena, ktorá je tehotná a nemá protilátky proti danému ochoreniu, parazit môže infikovať plod a vyvolať potrat alebo poškodenie centrálneho nervového systému.

Giardie

Spôsobujú významné klinické príznaky u mláďat a oslabených jedincov. Giardióza je pomerne rozšírené parazitárne ochorenie psov a mačiek. Cysty sú vylučované trusom, k nakazeniu dochádza cystami, ktoré kontaminujú vodu a prostredie. Giardie sa diagnostikujú parazitologickým vyšetrením trusu.

Klinické príznaky:

  • zvracanie a hnačky niekedy s prímesou krvi, stolica obsahuje nestrávený tuk, hlien.

Machovce

Drobné hlísty, ktoré žijú v tenkom čreve. K infekcii dochádza cez kožu najmä na koncových častiach končatín, na hrudníku, spodine brucha a v oblasti genitálií. Larvy sa dostávajú do krvného obehu, pričom môžu putovať aj do pľúc, priedušnice, následne sú vykašliavané a opäť prehltnuté a dostávajú sa do tenkého čreva. Mláďatká sa môžu nakaziť pitím materského mlieka, u psíkov aj prenosom cez placentu do plodu počas gravidity matky.

Klinické príznaky:

  • Prítomnosť krvi v stolici, znížené množstvo červených krviniek, chudnutie, dehydratácia 

Medzi opatrenia proti vnútorným parazitom okrem odčervovacieho programu patria aj dobrá hygiena chovu, dôkladná starostlivosť o zviera a kvalitná výživa. Ak máte aj napriek tomu podozrenie, že váš domáci miláčik má niektorý zo spomínaných príznakov, objednajte sa a náš veterinár ho vyšetrí a stanoví potrebnú liečbu.

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.