Máme doma útulkáča: Ako sa k nemu správať?

Psíky v útulkoch vždy túžobne očakávajú niekoho, kto sa im bude s láskou venovať, u koho sa budú cítiť naozaj ako doma. Väčšina z nich je priam štastím bez seba z pozornosti a dokážu byť skvelým parťákom, a to aj napriek tomu, že nemajú papiere o narodení či rodokmeni. Keďže si toho obvykle dosť prežili, je potrebné sa k nim po adopcii aj príslušne správať.

Väčšina útulkáčov sa dokáže prispôsobiť novým podmienkam už v prvé dni. Iné psíky zase v cudzom prostredí môžu byť skleslejšie, odmietať potravu a podobne. Ide však o prirodzenú reakciu. Treba chvíľu počkať a poskytnúť im dostatočný priestor na adaptáciu.

Svoje vlastné miesto

Ešte predtým, ako psíkovi z útulku ukážete nový domov, pripravte mu priestor, ktorý bude len jeho. Malo by to byť bezpečné a príjemné miesto, kde vás môže čakať, kým budete v práci. Pre istotu sa však presvedčte, že v blízkosti nie sú topánky či káble, ktoré by mohol vo voľnom čase zničiť.

Plánovaná samota

Psy sa dokážu veľmi rýchlo fixovať na svojich ľudí, najmä tie, ktoré boli opustené. Preto je hneď od začiatku nutné, aby si zvykli na samotu a necítili sa ňou ohrozené. Najskôr svojho útulkáča zoznámte s novým prostredím a potom postupne odchádzajte, napríklad len na pár minút do vedľajšej izby. Neskôr napríklad do pivnice, ale hneď sa vráťte. Časy mimo domova postupne predlžujte. Pes si zvykne, že síce s ním netrávite 100 % času, no vždy sa k nemu vrátite.

Voľnosť na vôdzke

Niekedy sa už po pár spoločných hodinách môže zdať, že máte všetko pod kontrolou, no nemusí to tak byť. V prvé dni (a niekedy aj neskôr) vás môže pes prekvapiť svojím správaním. Utečie za autom, ktoré mu pripomenie bývalý domov, zľakne sa hluku či ľudí a neprimerane zareaguje. Všetko chce čas, preto ho nepúšťajte z vôdzky mimo oploteného areálu a vyhnete sa nepríjemným situáciám.

Zdravotná starostlivosť

K obvyklej starostlivosti o zvieratá v útulku patria potrebné očkovania i prípadná nevyhnutná liečba. Podmienkou adopcie však často býva následná kastrácia, o ktorú sa musí postarať majiteľ. Bez ohľadu na zdravotný stav adoptovaného zvieratka je vždy dobré mať po ruke veterinára, na ktorého sa môžete spoľahnúť.

Po adopcii nezabudnite na prihlásenie psíka na príslušný miestny úrad a povinné čipovanie, ktoré môže vykonať iba veterinárny lekár.

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.