Kašeľ u psov

Kašľanie je prirodzený reflex organizmu, ktorým sa snaží vypudiť z dýchacích ciest zdroj dráždenia (prach, peľ, baktérie...). Pes si môže fyziologicky „odkašľať“ aj niekoľkokrát denne. Ak však kašeľ u psa neprestáva, alebo sa vám zdá, že je príliš častý, je potreba navštíviť veterinára.

Typické pre psov je ňuchanie, teda spoznávanie okolia čuchom. Pri tom môže vdýchnuť množstvo baktérii, vírusov, ako napríklad pôvodcu psej chrípky, ktorý sa šíri zo psa na psa veľmi rýchlo.

Kašeľ u psov a jeho prejavy sú veľmi podobné tým našim. Môže ich trápiť takzvaný vlhký kašeľ, kde je počuteľné dráždenie mucínom (hlienom) a na konci kašľa psík prehltne obsah, ktorý vykašľal alebo suchý kašeľ a trubicový.

Ak psík trpí kašľom, je potrebné, aby navštívil veterinára. Ten ho auskultačne vyšetrí , teda popočúva, určí typ kašľa, zvolí vhodnú diagnostiku a následne terapiu. Ako sú príčiny kašľa rôzne, rôzna je aj liečba.

Najčastejšie príčiny kašľa:

  • Kotercový kašeľ – psia chrípka, alebo infekčná laryngotracheitída, je to veľmi infekčné ochorenie rýchlo sa šíriace zo psa na psa. Názov dostal práve kvôli častému výskytu v útulkoch, karanténnych staniciach, kde sú psy vedľa seba v tesnej blízkosti, prípadne ich oddeľuje len pletivo. Prejavuje sa silným a hlbokým kašľom. Pokiaľ však pes je aktívny, prijíma potravu normálne, nemá zvýšenú teplotu, tak za 1-2 týždne odznie sám. Ak sa však pridruží komplikácia, je potrebné nasadiť antibiotiká a lieky na potlačenie kašľa.
  • Tracheálny kolaps – je ochorenie, kde dôjde k uvoľneniu prstencovitých chrupaviek priedušnice a k zúženiu priechodu vzduchu do pľúc. Prejavuje sa suchým kašľom až dusením. Veľmi častý je u psov malých plemien ako je Pomeranian, Yorkšírsky teriér a Čivava. Diagnostika tohto ochorenia je pomocou endoskopu – tzv. bronchoskopické vyšetrenie.
  • Parazity – existujú vnútorné parazity, ktorých či už vývinové štádiá alebo dospelce žijú v dýchacom systéme. Organizmus sa snaží dráždenie odstrániť kašľom. Diagnostika spočíva v krvnom vyšetrení, RTG pľúc a vyšetrení trusu.
  • Alergia – tak ako ľudia, aj psy môžu trpieť alergickým zápalom priedušiek či pľúc. Pre zistenie tejto príčiny kašľa je potrebné absolvovať krvné vyšetrenie, RTG pľúc a bronchoskopické vyšetrenie.
  • Nádorové ochorenie – veľmi vážna príčina kašľa u psov je neoplastické ochorenie. Diagnostika spočíva v krvnom vyšetrení,  RTG alebo presnejšie CT vyšetrení pľúc. CT zachytí zmeny v pľúcnom tkanive oveľa skôr ako RTG.
  • Ochorenie srdca – nie je samotným ochorením dýchacieho systému, ale pri určitých typoch zlyhania srdca dochádza k hromadeniu tekutiny v pľúcnom tkanive a tvorbe edému, čo sa následne prejavuje kašľom. Diagnostika spočíva v RTG vyšetrení a kardiologickom vyšetrení.

Medzi menej časté ochorenia, no nie menej závažné, patria plesňové ochorenia, psinka a iné vírusové, či bakteriálne ochorenia.

Prevencia kašľa:

Vždy je lepšia a aj lacnejšia prevencia ako liečba. Medzi prevencie kašľa patrí vhodná strava, dobrá kondícia, pravidelná vakcinácia (aj kotercového kašľa), pravidelné odčervovanie a preventívne prehliadky. Dôležitosť prevencie sa zvyšuje u našich seniorov, kde je možné problém zachytiť skôr, ako dôjde k jeho klinickému prejavu a tým má zvieratko väčšiu šancu na úspešné vyliečenie.    

Trápi vášho psa nadmerný kašeľ? Obráťte sa na tím skúsených odborníkov vo Veterinárnej nemocnici Anima Vets v Žiline. 

Autor: Stanislava Hlavajová

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.