Čomu sa vyhnúť pri kŕmení králika?

Ak chcete udržať svojho maznáčika v dobrej kondícii, je potrebné ho kŕmiť pre neho prirodzenou potravou. Aká strava je pre králika vhodná sa dočítate v článku o správnej výžive králika. Čím ho naopak nekŕmiť vám prinášame v tomto stručnom prehľade.

 

Zelenina – pre králika nie sú vhodné zemiaky, cibuľa, cesnak, feferóny, strukoviny a pór.

Ovocie – pri ovocí si treba dávať pozor na avokádo, ktoré je jedovaté, exotické ovocie ako papája, granátové jablko, physalis, liči, mango a tiež kokos. Vo veľkom množstve aj jablka, nie sú síce jedovaté, ale zato riadne nafúknu králikov z dôvodu veľkého obsahu vody.

Zmesi – zložené z obilnín, strukovín, rôznych druhov semienok a obsahujúce sušené ovocie a oriešky, ktoré sú veľmi kalorické a králik z nich priberá.

Suché pečivo – obsahuje škroby a nepomáha pri brúsení zubov.

Vetvy – je potrebné sa vyvarovať jedovatých ako tuja, tis, borievka.

Cekotrofia alebo keď králik pojedá vlastné bobky

U králika sa vďaka nehostinným podmienkam, z ktorých pochádza, vyvinul mechanizmus na efektívne využitie vlákniny zvaný cekotrofia. V noci sa zo slepého do hrubého čreva uvoľňuje fermentovaný obsah plný živín vrátane bielkovín a vitamínov a tvoria sa z neho mäkké bobky, ktoré si králik v ranných hodinách vyberá z konečníka a požiera ich. Cekotrofné exkrementy sa znovu využívajú v tenkom čreve, kde dochádza k vstrebávaniu vitamínov, jednoduchých cukrov, aminokyselín a mastných kyselín.

Potrava chudobná na živiny s vysokým obsahom vlákniny je pre väčšinu druhov zvierat zle stráviteľná a málo využiteľná. Králik vďaka svojmu špecifickému spôsobu trávenia dokáže z tohto krmiva vyťažiť maximum. Aby tento spôsob trávenia fungoval, je veľmi dôležité podávať mu správnu stravu, pretože králik je veľmi náchylný na znehodnotené a nekvalitné krmivo.

Ak máte aj minimálne podozrenie, že má váš ušatý maznáčik problémy s trávením, objednajte sa a náš veterinár ho vyšetrí, nasadí príslušnú liečbu a poradí vám, aká strava je pre neho vhodná.

 

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.