Čo má obsahovať správna výživa domáceho králika?

Králik je bylinožravec so zložitou tráviacou sústavou, ktorý síce dokáže prijímať rastlinnú potravu s vysokým obsahom vlákniny a nízkou výživovou hodnotou, ale jeho tráviaca sústava je veľmi citlivá voči akejkoľvek nevhodnej strave. V článku “Čomu sa vyhnúť pri kŕmení králika?” sa venujeme potrave, ktorá by mohla králikovi naopak uškodiť.

Vhodná strava zaisťuje králikovi nielen správnu dávku dôležitých živín ako vláknina, vitamíny a minerály, ale slúži aj ako prevencia mnohých závažných ochorení, napr. črevné komplikácie, obličkové a močové kamene či prerastanie zubov. Preto je dôležité, aby ste svojmu miláčikovi zostavili správny a vyvážený jedálniček. Strava vášho ušatého miláčika by mala zahŕňať seno, vodu, zelené vňate a trávu a k tomu raz za deň za hrsť správnych granúl.

Aká strava je pre domáceho králika správna a vhodná?

Seno – je hlavnou zložkou potravy králika, ktorá tvorí až 70 %, a preto ho musí mať neustále k dispozícii. Vláknina, ktorá je v sene obsiahnutá, podporuje peristaltiku čriev a udržiava v črevách mikrobakteriologickú rovnováhu. Táto vláknina je pre králika životne dôležitá. Seno obsahuje rôzne druhy tráv ako porasty lúk, medzí, kvitnúce rastliny, byliny a nejedovaté buriny, pričom najvhodnejšie je lúčne a horské seno. Treba si dávať pozor, aby nebolo zaprášené, navlhnuté a plesnivé.

Jadrové krmivo – príkrm k senu, ktorého dávka má klesať postupne s vekom. Najvhodnejší je ovos a dobre prijímaný je jačmeň.

Granule – v prípade domácich králikov je granulové kŕmenie takmer nevyhnutné. Dôležitá je ale kúpa správnych granúl, ktoré majú rovnaký tvar a chuť, aby si králik nemal z čoho vyberať. Pri miešaných granuliach by jedol iba cukrovú zložku a to nie je dobré.

Zelenina – je pre králika dôležitá, pretože mu dodáva minerálne látky, vitamíny a vlákninu. Ak nemáte možnosť kŕmiť ho čerstvou lúčnou trávou, tak zelenina je tou najvhodnejšou náhradou.Vhodné sú predovšetkým zeleninové vňate, koreňová a hlúbová zelenina.  

Byliny – majú vysoký obsah vápniku, a preto je vhodné u dospelých králikov ich množstvo obmedziť. Vhodná je púpava, skorocel, nátržník, myší chvost, žihľava, pýr poľný a plazivý, praslička poľná, lopúch či listy agátu.

Ovocie – obsahuje veľa cukru a z toho dôvodu by malo slúžiť len ako pamlsok, prípadne sa môže úplne obmedziť, pretože podporuje vznik cukrovky. Vhodné sú najmä jablká a červený melón aj so šupkou, z ktorých je dobré odstrániť kôstky a jadierka. Pri ovocí treba byť skutočne opatrný, pretože králik odchovaný na jablkách a ľadovom šaláte môže mať poruchu tráviaceho traktu.

Vetvy – v kôre čerstvých a sušených vetiev rôznych stromov sa nachádza veľa minerálnych a rastlinných látok, ktoré králik potrebuje k tomu, aby bol fit. Ohlodávaním kôry si masíruje ďasná, ktoré sa dobre prekrvujú. Hlodanie vetiev je najúčinnejší prostriedok na obrusovanie predných zubov, ktoré králikovi rastú po celý život. Preferované sú lieska, buk, jabloň, hruška, javor, breza, topoľ a lipa.

Voda – podáva sa čistá a izbovej teploty, pričom sa mení každý deň.

Vysvetlili sme si, čo tvorí základ správnej výživy králika. Ak ale napriek tomu máte pocit, že niektorú z týchto zložiek váš králik nevládze spracovať, alebo pozorujete u neho tráviace ťažkosti, objednajte sa na návštevu u nášho veterinára. Rád s vami osobne preberie rôzne možné aspekty a stanoví ďalšie kroky.

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.