Čo je kotercový kašeľ a ako ho liečiť?

Kotercový kašeľ je jedna z najčastejšie sa vyskytujúcich chorôb u psíkov. Jedná sa o vysoko nákazlivé ochorenie dýchacích ciest, ktoré sa prejavuje najmä intenzívnym záchvatovým kašľom. Zvýšený výskyt ochorenia býva v mesiacoch október-november a na miestach, kde sa pohybuje väčšie množstvo psíkov napr. útulky, kynologické podujatia, výbehy pre psov a podobne.

Na vzniku ochorenia sa podieľajú vírusy – najmä parainfluenzy 2 a psí adenovírus 2 a baktéria Bordetella bronchiseptica. V počiatočnom štádiu postihuje horné dýchacie cesty, ale vo vážnych prípadoch sa môže vyvíjať a ovplyvňovať dolné dýchacie cesty. V niektorých prípadoch sa môže vyvinúť až do zápalu pľúc. Najohrozenejšou skupinou sú šteniatka, mladé, staré a choré psíky. Vírus sa prenáša kvapôčkovou infekciou, podobne ako u ľudí chrípka. Psíky sa nakazia inhalačnou cestou, čiže vdýchnutím jednotlivých patogénov. 

Ako sú prejavy kotercového kašľa? 

Tempo rozvoja ochorenia je veľmi individuálne a je možné, že majitelia si na svojom miláčikovi ani nevšimnú jednotlivé štádiá. Klinické príznaky sa zvyčajne objavujú do 9 dní od nakazenia. Nekomplikovaný priebeh infekcie trvá zvyčajne 5-14 dní a medzi prvé prejavy patrí akútny záchvatovitý kašeľ, kedy môžu psíky vykašliavať hlien. Majiteľom sa často zdá akoby pes vracal, prípadne ho napínalo na vracanie. Kašeľ sa zhoršuje pri vzrušení a záťaži. Pri miernom stlačení hrtana a priedušnice je možné u takto postihnutých psíkov vyvolať okamžitú reakciu v podobe kašľa. Občas sa vyskytuje aj výtok z nosa, ktorý môže byť číry alebo hlienovitý až zelenej farby. Ťažké formy ochorenia sprevádza horúčka, apatia, ospalosť alebo ťažkosti s dýchaním.

U väčšiny psíkov ide o nekomplikované ochorenie, ktoré odznie samo v priebehu 2 týždňov. Horšie je to s príznakmi u psíkov, ktoré trpia nejakým chronickým ochorením dýchacích ciest ako kolaps trachey, chronická bronchitída, brachycefalický syndróm, kedy kotercový kašeľ výrazne zhoršuje príznaky pôvodného ochorenia. 

Ako sa kotercový kašeľ lieči? 

Diagnostika ochorenia sa robí na základe prejavov ochorenia a klinického vyšetrenia pacienta. Iba u komplikovaných prípadov je nutný odber krvi, RTG či ďalšie podrobnejšie vyšetrenia. 

Terapia sa vždy vyberá podľa aktuálneho stavu zvieraťa. V prvej fáze sa používajú prípravky proti kašľu resp. tlmenie kašľa alebo na podporu vykašliavanie. Aké lieky podávať a v akej dávke musí posúdiť veterinárny lekár.V závažnejších prípadoch je liečba založená na používaní antibiotík aspoň 14 dní. Dôležitý je pokojový režim počas 2-3 týždňov, v závažných prípadoch dlhšie.  Treba sa vyhýbať vzrušeniu a záťaži, aby sa minimalizovalo dráždenie dýchacích ciest neustálym kašľom. Chorého psíka treba držať v izolácii, pretože ochorenie je vysoko nákazlivé.

Aká je prevencia kotercového kašľa? 

Účinnou prevenciou tohto ochorenia je očkovanie. Intranazálna vakcína Nobivac KC sa aplikuje do nosnej dierky psíka. V Anime je táto vakcína súčasťou preventívnej starostlivosti.

Vakcináciu je potrebné robiť ešte pred nástupom sezóny výskytu ochorenia, ideálne v septembri a opakovať každoročne. 

Ak ste si všimli, že má váš psík príznaky kotercového kašľa, navštívte nášho veterinárneho lekára, ktorý ho vyšetrí a určí príslušnú diagnózu. 

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.