Ako sa správne starať o zuby psíka?

Zubom a ďasnám psíkov treba venovať dostatok pozornosti a pravidelne ich čistiť. Až 80 % chlpáčov trápi zubné ochorenie už vo veku 3 rokov. Ide vlastne o najbežnejšie klinické ochorenie u psov. Starostlivosť o psie zúbky by mala byť na zozname aktivít každého majiteľa chlpatého miláčika. 

Dôsledkom zanedbania starostlivosti o zuby môže byť nielen zápach z papuľky a nepekne vyzerajúci chrup, ale aj zubné ochorenia a bolestivé zápaly ďasien, ktoré sa môžu v neskoršom veku zmeniť na vážne zdravotné problémy.

Kedy sa začínajú problémy so zubami? 

Problémy začínajú tým, že sa na povrchu zubov začne vytvárať zubný povlak, ktorý obsahuje veľké množstvo baktérií. Tie sa podieľajú na vzniku zápalu a vedú k ochoreniam ďasien. Baktérie považuje imunitný systém za “votrelca”  a telo reaguje tým, že sa vylučujú zápalové látky, ktoré spôsobujú poškodenie podporných tkanív zuba. Minerály v slinách a potrave vytvrdzujú povlak na zuboch, nad aj pod ďasnom a vzniká zubný kameň. Jeho nánosy sa postupne zväčšujú až môžu pokrývať celú plochu zuba. Ďasná sa zapália a zduria a v ďalšom štádiu docháza k postupnej devastácii závesného aparátu zuba a okolitej kosti. 

Aké sú príznaky ochorenia zubov? 

Ak spozorujete u svojho psíka niektorý z nasledujúcich príznakov, môže trpieť ochorením zubov a ďasien: zápach z papuľky; viditeľný povlak alebo kameň; začervenanie ďasien; vypadávanie jedla z papuľky; nakláňanie hlavy na jednu stranu pri prežúvaní; vyhýbanie sa dotykom  a hladkaniu; neochota hrýzť tvrdé veci; kňučanie od bolesti; nechutenstvo; kývanie zubov a vypadávanie zubov.

Problémy zo zubami ovplyvňujú nielen zuby, ale môžu viesť k vážnym zdravotným problémom: 

  • zápaly koreňov zubov a zápaly kostí,
  • zápal prínosových dutín a výtoky z nosa,
  • poškodenie srdcových chlopní, ktoré vedie k zlyhávaniu srdca, poškodenie pečene a obličiek,
  • zlomeniny sánky,
  • otrava krvi.

Aké sú príčiny ochorenia zubov? 

Zubné problémy môžu mať viacero príčin. Genetika, zápal, infekcie, lieky a nedostatočná starostlivosť môžu prispieť k vzniku ochorenia. Najčastejšou príčinou vzniku zubných problémov u psíkov je ale strava. Suchá strava síce pomáha vyčistiť zub, avšak musí sa jednať o kvalitné krmivo. Nekvalitné suché krmivá môžu zubom veľmi uškodiť, pretože hlavnou zložkou takýchto granúl sú sacharidy. Tie sa rozkladajú na cukry a prilepia sa na zuby.

Ako správne čistiť zuby psíka? 

Domáca starostlivosť zahŕňa dennú kontrolu zubného povlaku, ktorá by mala smerovať k dodržiavaniu ústnej hygieny a prevencii vzniku ochorení zubov a ďasien. Domáce ošetrenie chrupu by malo nasledovať až po odbornom vyšetrení a ošetrení chrupu psíka veterinárnym lekárom. Bez konzultácie s veterinárom by ste nemali do ústnej dutiny aplikovať žiadne liečivé prostriedky. 

Krok 1: Správna zubná kefka – zubné kefky pre ľudí nie sú vhodné pre psíkov, pretože nemajú vhodný tvar a sú príliš tvrdé. Ideálna kefka má dlhú rukoväť, lomenú hlavu a extra jemné dlhé štetiny. Možnosťou sú aj kefky, ktoré sa nasadzujú na koniec prsta. 

Krok 2: Správna zubná pasta – vhodné sú psie pasty obsahujúce enzýmy, ktoré napomáhajú odstraňovať povlak. Zubné pasty pre ľudí nie sú vhodné pre psíkov, pretože obsahujú bieliace chemikálie, detergenty a penia. Moderné zubné pasty pre zvieratká sú zdravotne neškodné, majú pre psíka atraktívnu príchuť napr. kuraciu a pri prehltnutí nedráždia zažívací systém. 

Krok 3: Správny spôsob čistenia – kefku s pastou je potrebné dostať do úst psíka a očistiť všetky zuby. Väčšina psíkov znáša čistenie dobre, ak sa procedúra vykonáva nenásilne. Ak sa čistenie vykonáva necitlivo, chlpáč si spojí bolestivé pocity s čistením a bude ťažké docieliť jeho ďalšiu ochotu spolupracovať. Štetiny zubnej kefky priložte na miesto, kde zub prechádza do ďasna asi pod 45º uhlom a vykonávajte krúživé pohyby. Jemným tlakom na hlavu kefky čistite bázu zuba ako aj priestory medzi zubami. Vykonajte asi 10 pohybov dopredu a dozadu na jednom mieste, potom premiestnite kefku na nové miesto. Jedným pohybom čistite naraz asi 3 až 4 zuby. 

Chrup psíka by sa mal čistiť minimálne 2x týždenne, optimálne ale denne a po poslednom kŕmení. 

Aké sú ďalšie možnosti prevencie a kontroly tvorby povlaku? 

Nasledovné možnosti slúžia len na doplnkové čistenie chrupu. Žiadna z nich, ani ich kombinácia, nenahradia čistenie chrupu psíka kefkou a pastou: 

Žuvacie hračky – pomáhajú mechanicky odstraňovať zubný povlak, ale niektoré môžu spôsobiť zlomenie zubov. Nebezpečné sú napríklad kosti. 

Žuvacie prostriedky – patria tu sušené bravčové uši a pásiky kože. Ich čistiaci efekt netreba preceňovať a treba pozorovať, či psíkovi nespôsobujú tráviace problémy. 

Pochúťky – určené na mechanické čistenie chrupu pri žuvaní. Sú gumovitej konzistencie, takže pri hryzení nepraskajú, ale na zub sa napichnú a tak ho otierajú. 

Ignorovanie zubného kameňa spôsobuje psíkovi bolesť pri konzumácii potravy a zápalový proces v ústnej dutine negatívne pôsobí na celý organizmus. Ako sa hovorí, zuby máme len jedny a treba sa o ne starať. Pravidelná kontrola zúbkov by nemala byť opomenutá a včasné rozoznanie problému môže uľahčiť  život majiteľovi i jeho psíkovi.

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.