Ako sa správne starať o fretku?

Chcete do bytu milého spoločníka, ktorý sa s vami bude maznať a pritom bude zábavný a hravý? Vhodnou voľbou by pre vás mohla byť fretka. Tak ako každé iné zvieratko aj fretka si vyžaduje starostlivosť, pozornosť a lásku, a preto je potrebné si jej zaobstaranie dôkladne zvážiť. Čo fretka potrebuje pre svoj život, aká je pre ňu vhodná strava a aká je veterinárna starostlivosť o toto zvieratko vám priblížime nižšie.

Fretka je ideálny domáci miláčik, ktorý nemá veľké nároky na pohyb, priestor a čas, takže je vhodný aj pre pracujúcich ľudí, ktorí sa mu nemôžu venovať celý deň. Je veľmi komunikatívna, inteligentná a hravá počas celého života. Cez deň väčšinou spí, takže samotou netrpí a aktívna je skôr večer.

Má môj maznáčik všetko, čo potrebuje?

Fretka by mala mať svoju klietku, ktorej minimálny rozmer je 150 x 100 x 70 cm. Niektorí chovatelia majú fretky v byte voľne pustené, čo však pre ne nie je bezpečné.

Fretka potrebuje pohodlný pelech, najlepšie závesný hamak, do ktorého sa môže zababušiť, pretože má rada tesné a uzavreté priestory. Samozrejmosťou je miska na vodu a jedlo, napríklad granule. Keďže sa váš domáci maznáčik rád hrá, určite by jej nemali chýbať hračky určené pre fretky alebo mačky.

Fretka by mala mať svoju toaletu so špeciálnou podstielkou do mačacích WC.  Ak svojho aktívneho miláčika púšťate mimo klietku, je dôležité odstrániť z dosahu všetky predmety, ktoré by pre neho mohli byť nebezpečné alebo by ich mohol poškodiť ako sklo, malé predmety, ktoré môže prehltnúť, kvetináče, jedovaté kvety či ostré predmety.

Kŕmim môjho aktívneho maznáčika správne?

Fretka je šelma a živí sa hlavne mäsitou potravou, na ktorú je prispôsobená aj jej tráviaca sústava. Jej trávenie je veľmi rýchle, a preto potrebuje kvalitnú a rýchlo stráviteľnú potravu s vysokým obsahom bielkovín a tukov. Najlepšou možnosťou pre kŕmenie sú špeciálne granule, ktoré majú vyvážený obsah minerálov a vitamínov stavaných priamo pre špeciálne potreby fretky. Ak nie je možné zabezpečiť granule, tak v náhradnej strave by malo byť zastúpené mäso, obilniny, ovocie a zelenina, mlieko a to v pomere 60:20:10:10.

Mäso – odporúča sa hovädzie alebo hydinové, pričom kŕmnu dávku možno spestriť aj rybím mäsom alebo vnútornosťami ako hovädzia pečeň, srdce. Vnútornosťami sa ale neodporúča kŕmiť často kvôli možnej hnačke a bravčové mäso nie je vhodné z dôvodu vysokého obsahu tukov.

Obilniny – osvedčilo sa skrmovanie varenej ryže alebo sparených ovsených vločiek.

Ovocie a zelenina – obohacujú kŕmnu dávku zvierat o vitamíny, minerálne látky, ale tiež nestráviteľnú vlákninu, ktorá zabezpečuje správne trávenie. Z ovocia sú vhodné slivky a marhule bez kôstok, kúsky jabĺk, melónu, mandarínky či banánu. Zelenina sa môže podávať varená ako zemiaky alebo čerstvá ako mrkva či paprika.

Mlieko – môže sa podávať aj vo forme mliečnych výrobkov ako biely jogurt a neochutený tvaroh.

Vaječný žĺtok – môže sa pridať do stravy jedenkrát týždenne na spestrenie.

Aká je veterinárna starostlivosť o fretku?

Očkovanie

Fretku je potrebné pravidelne očkovať a to proti psinke a besnote, pričom prvé očkovanie je v 6. – 8. týždni života, druhé je v 9.-11. týždni a posledné proti besnote v 12. – 14. týždni. Možno ju tiež zaočkovať proti leptospiróze, ak chodí fretka von, alebo ide o poľovnú fretku.

Náchylnosti

Pozor na chrípku, na ktorú sú fretky dosť háklivé a môžu sa ňou nakaziť aj od ľudí. Ich chrípka má ale vážnejší priebeh a trvá dlhšie. Aspoň raz ročne by ste so svojou fretkou mali podstúpiť preventívnu prehliadku s preočkovaním a odčervením. Odporúčame pravidelnú prevenciu proti vnútorným parazitom, blchám a roztočom, na ktoré sú fretky rovnako citlivé ako psy a mačky. Veľmi častý je ušný svrab.

Kastrácia

Kastrácia samca sa vykonáva od 12. týždňa veku chirurgickým odstránením semenníkov. Redukuje zápach, agresiu a pohlavné správanie. Vazektómia sa vykonáva, ak je žiadúce, aby bol samec neplodný, ale schopný párenia. Odstráni sa tak časť semenovodu.

U samice nastáva ruja s predlžujúcim sa dňom (marec) a odznie až po pripustení, alebo keď sa deň opäť začne skracovať (september). V tomto období je telo vystavené vysokej hladine estrogénu, ktorý utlmí produkciu červených krviniek a vedie k život ohrozujúcej anémii.

Čo môžeme robiť:

  • kastrácia fretky – odstránenie vaječníkov a maternice,
  • napárenie samcom nekastrovaným, ak túžite po prírastku do rodiny,
  • pripustenie nekastrovaným samcom, ktorý má vazektómiu – je neplodný. Vyrieši problém len krátkodobo,
  • ošertenie hormónmi (čip suprelorín podaný raz za 18 mesiacov, injekčný progesterón podaný 1-2 x za sezónu)

Spomenieme aj čipovanie, ktoré v Anime odporúčame kvôli nezameniteľnej identifikácii zvieratka. Spolu s pasom je povinné ak plánujete s fretkou vycestovať do zahraničia.

Určite chcete svojmu domácemu miláčikovi zaručiť prežitie dlhého a zdravého života, a preto je dôležité, aby ste okrem pravidelných prehliadok fretku aj kontrolovali. Ak sa vám zdá, že sa nespráva prirodzene, kýcha, kašle či nie je aktívna, objednajte sa a náš veterinár stanoví príslušnú liečbu. Zdravá fretka rovná sa šťastná fretka.

 

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.