Ako sa správne starať o chameleóna?

Chameleóny sú fascinujúce a jedinečné domáce zvieratká, ktoré patria z pohľadu starostlivosti k tým náročnejším. Sú to výnimočné plazy, žijúce vo viacerých oblastiach a klimatických podmienkach sveta. Pozorovať tieto zvieratká pri lezení či kŕmení je zážitok, ktorý sa nikdy neopozerá. Treba si ale uvedomiť, že chameleón nie je domáci miláčik na maznanie.

Evolúcia obdarovala chameleóny veľmi zaujímavou stavbou tela a schopnosťami. Má prednosti, ktoré z neho robia mimoriadne zaujímavé stvorenie, či už ide o vypuklé, nezávislé sa pohybujúce oči schopné takmer 360° videnia, kliešťovité zakončenia nôh, ktoré sú prispôsobené na uchopenie konárov alebo vystreľovací jazyk, ktorý môže chameleón vysunúť až do dvojnásobnej dĺžky tela. 

Načo si dávať pri chameleónovi pozor?

Chameleóny sú od prírody plaché zvieratká, ktorým nerobí dobre priveľká aktivita v bezprostrednom prostredí. Nemajú radi častý kontakt s človekom  a na pričasté dotyky a prehnanú ľudskú zvedavosť reagujú zvyčajne podráždene. Nedostatok ticha a súkromia alebo častá manipulácia sú pre tieto tvory vysoko stresujúce. Terárium by preto malo byť umiestnené na málo frekventovanom mieste. V takýchto prípadoch chameleón ztmavne, začne sa výstražne kývať do strán a syčať a môže stratiť chuť do jedla. 

Chameleón má veľmi krehkú kostru, a preto s ním treba zaobcházať opatrne. Priamy ľudský kontakt sa ale neodporúča, pretože mu to väčšinou spôsobuje stres. Ak ale vyrastá v známom prostredí a je na chovateľa zvyknutý, môže sám vyliezť na ruku a ľudský kontakt mu nerobí problémy. Nemôžeme ho ale nútiť – neberieme ho rukou, ale podložíme mu ruku, aby na ňu vyliezol. Chameleón nemá rád rýchle pohyby, hladkanie a ak sa k nemu približujeme zhora. Chameleóny najradšej žijú osamote. Ak máte len jedného chameleóna, predídete riziku zranenia alebo nehôd, ktoré sú dôsledkom bránenia svojho teritória. 

Terárium je pre chameleóna základ

Chameleón potrebuje v našich klimatických podmienkach svoj životný priestor so správnou teplotou, vlhkosťou a vhodným prostredím. Kvôli vyššej vlhkosti vzduchu je vhodné sklenené terárium s dostatočnou veľkosťou a orientované na výšku. Rozmer pre dospelých jedincov je  minimálne 50x50x80 cm, pre samca na výšku aj 100 cm. Pre mláďatá je dôležité menšie terárium, pretože vo veľkom by sa mohlo stať, že nenájdu potravu. Umiestniť by sa malo v kľudnej časti domu a na vyvýšenom mieste, aby malo zvieratko výhľad. 

Keďže stromy sú pre chameleónov prirodzeným prostredím, do terária je vhodné umiestniť živú rastlinu napr. fikus, po ktorej môže liezť a odpočívať na vetvách. Dôležité sú preto horizontálne rastúce konáre, ale alternatívou môžu byť aj suché konáre. Do terária sa musia umiestniť aj listy, či už umelé alebo živé, pretože chameleón pije radšej kvapky vody z listov ako z misky na vodu a z tohto dôvodu miska s vodou v teráriu nie je potrebná, stačí pravidelné rosenie. Udržiavanie vlhkosti vzduchu a zásobu pitnej vody možno zabezpečiť zvlhčovačom s časovačom a regulátorom vlhkosti. 

Chameleón potrebuje okrem výhrevnej žiarovky aj UVB zdroj svetla kvôli syntéze vitamínu D3. Tie by mali byť umiestnené tak, aby sa k nim chameleón nedostal príliš blízko a nepopálil sa. UVB žiarovku treba meniť minimálne raz za rok. Teplota v teráriu by mala byť v strede okolo 26-27°C a pod žiarovkou max 35°C.

Čím kŕmiť chameleóna?

Hlavnou zložkou potravy je hmyz. Čím bude výber pestrejší, tým lepšie. Hmyz by mal byť menší ako hlava chameleóna. Výborné sú svrčky, lúčne koníky, kobylky, šváby, muchy, pavúky a rôzne chrobáky. 

Denná krmná dávka by mala podľa veľkosti chameleóna predstavovať 5 až 10 svrčkov či iného hmyzu. Potrava môže byť občas doplnená aj o larvy hmyzu, avšak iba vo veľmi malom množstve, pretože obsahujú veľa tukov, ktoré by mohli spôsobiť problémy s trávením. Niektoré jedince budú pravidelne jesť aj rastlinnú zložku a niektoré iba občas alebo vôbec. Možno im ponúknuť kel, listy horčice, šalát, lúčne kvety, zeleninu a ovocie nasekané na menšie kúsky. 

Chameleón rastie celý život, ale najviac prvý rok života, preto je potrebné ho vtedy kŕmiť denne. Po roku kŕmime každý druhý až tretí deň. Môžeme ho kŕmiť pomocou pinzety, prípadne mu môžeme nechať potravu voľne v teráriu.

Čo o zdraví chameleóna prezradí jeho farba?
Farba zvieratka môže byť ukazovateľom zdravia, reprodukčnej kondície a stresu. Priveľmi tmavé sfarbenie vo všeobecnosti indikuje stres, chorobu alebo príliš nízku teplotu. Tieto problémy sa môžu prejavovať netypickým sedavým správaním, nezvyčajnou polohou tela počas spánku či odmietaním stravy. 

Príliš svetlé sfarbenie môže tiež znamenať stres, chorobu alebo vysokú teplotu. 

Intenzívne sfarbenie a vzory sú indikátorom stresu, gravidity alebo obrany teritória.

Ak ste odhodlaní sa o chameleóna vzorne starať a vytvoríte mu ideálne podmienky na život, môže byť práve toto zviera výborný spoločník do domácnosti. V prípade akéhokoľvek podozrenia týkajúceho sa zdravotného stavu vášho chameleóna je tu pre vás naša lekárka so širokým zameraním sa na exotickú medicínu.

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.