Ako predĺžiť život seniorského psa a mačky?

V posledných rokoch sa uskutočnil rozsiahly výskum problémov, ktorým čelia staršie, tzv. seniorské domáce zvieratá. Zistite, aké sú najčastejšie prejavy starnutia psov a mačiek a akú starostlivosť zvoliť v pribúdajúcom veku vášho miláčika.

Kedy sa domáce zvieratko stáva starým?

Spočítali ste roky svojho miláčika a nie ste si istý, či si už vyslúžil titul “senior”? Okrem viacerých faktorov, ako sú kondícia, či váha, vo všeobecnosti považujeme mačky a psy za seniorov v 7.roku života. Väčšie plemená psov majú tendenciu žiť kratšie a považujú sa za seniorov, keď dosiahnu približne 5-6 rokov. Porovnať vek svojho miláčika s vekom človeka vám uľahčí aj táto tabuľka:

Viem, že môj domáci miláčik starne. Ako mu zabezpečiť čo najdlhší a šťastný život?

Seniorské psy a mačky vyžadujú zvýšenú pozornosť. Okrem častejších návštev veterinára, starnutie psov a mačiek prináša aj možné zmeny v stravovaní a v niektorých prípadoch aj zmeny v ich domácom prostredí. Každé zviera v seniorskom veku má individuálne potreby, ktoré je vhodné konzultovať so svojim veterinárom. Starostlivosť o staršieho domáceho miláčika oproti mladším jedincom zahŕňa najmä nasledovné:

Zvýšená veterinárna starostlivosť: Prehliadky seniorských psov a mačiek by sa mali realizovať častejšie – namiesto ročných polročne, vďaka čomu je možné odhaliť a liečiť choroby a iné problémy čo najskôr. Prehliadky seniorských psov a mačiek sú podobné tým, ktoré podstupujú mladšie zvieratá, ale sú detailnejšie. Často zahŕňajú dentálnu starostlivosť, či špecifické prehliadky na fyzické prejavy ochorenia, ktoré sú častejšie u starších psov a mačiek.

Testovanie: Pri starších miláčikoch nesmieme zabúdať ani na testovanie krvi a moču minimálne 1x ročne ako súčasť preventívnej prehliadky.

Strava a výživa: staršie psy a mačky často potrebujú stravu, ktorá je ľahko stráviteľná a majú upravené množstvo kalórií a obohatené o živiny proti starnutiu.

Kontrola váhy: Naberanie váhy u starších psov zvyšuje riziko zdravotných problémov. U mačiek je naopak dôvodom na znepokojenie strata váhy.

Kontrola parazitov: Imunita starších zvierat nie je tak silná ako u mladších jedincov, čo sťažuje aj liečenie chorôb oproti mladším zvieratám.

Zvládanie pohybu: Rovnako ako starší ľudia, aj staršie zvieratá sa potrebujú udržiavať v kondícii. Primeraný pohyb a cvičenie ich udržuje zdravších a mobilnejších.

Mentálne zdravie: Starnutie sa u zvierat môže prejavovať rozlične. Ako každý živý tvor, aj psíkovia či mačky vyžadujú interakciu s vami alebo štvornohými kamarátmi, aby boli čo najdlhšie mentálne aktívni. Ak spozorujete akékoľvek zmeny správania, kontaktujte svojho veterinára.

Ohľad na okolité prostredie: Psy a mačky vo vyššom veku často potrebujú zmenu životného štýlu, ako je napríklad miesto na spanie bez náročného zdolávania schodov, či viac času stráveného vo vnútri.

Ochorenia reprodukčných orgánov: S pribúdajúcim vekom sa u nekastrovaných zvierat zvyšuje aj riziko rakoviny mliečnej žľazy, semenníkov a prostaty.

Aké druhy chorôb sú časté u starších miláčikov?

U geriatrických zvierat sa najčastejšie vyskytujú tieto problémy:

  • rakovina
  • ochorenie srdca
  • ochorenie obličiek / močových ciest
  • ochorenie pečene
  • cukrovka
  • ochorenie kĺbov a kostí
  • senilnosť
  • slabosť
  • oslabenie zraku a sluchu

Toto sú základné možné príznaky a tipy pri starnutí psov a mačiek, ktoré veríme, že rozlúskli oriešok problematiky štvornohých seniorov. V prípade akýchkoľvek ďalších otázok nás neváhajte kontaktovať.  

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.