Aká výživa je vhodná pre vodnú korytnačku?

Fascinuje vás svet pod vodnou hladinou? Tak z vodnej korytnačky budete nadšení. Toto zaujímavé zvieratko sa dožíva až 35 a viac rokov, pričom nikdy neprestane rásť, ale v dospelosti sa rast rapídne spomalí, pričom pancier môže dosiahnuť veľkosť až 30 cm. Počas celého života potrebuje vodná korytnačka vašu starostlivosť a čas. Aká strava je vhodná pre vášho domáceho miláčika, ako často sa kŕmi a čím sa dozviete v článku.

Pestré zloženie potravy je pre vodné korytnačky veľmi dôležité kvôli ich rastu, vývoju a zdraviu. Títo malí plavci sú prevažne mäsožravci, ale rastlinná potrava je pre ne tiež nevyhnutná, pretože obsahuje dôležité vitamíny.

Zloženie potravy by sa počas života korytnačky malo meniť tzn. inú stravu by mali dostávať malé korytnačky a inú dospelé. Malé korytnačky papajú výlučne živočíšnu potravu, a ak je to možné, tak najlepšia je živá. Väčšie a dospelé korytnačky už si rady pochutnajú aj na rastlinnej strave, pričom obľúbený je klasický šalát.

Dospelé korytnačky by sa mali kŕmiť raz za 2-3 dni, pričom treba dávať pozor na prekrmovanie. Tieto zvieratká nie sú stavané na pravidelný prísun potravy, a preto papajú aj do zásoby. Ak sa korytnačka prekrmuje, môže trpieť chorobami z nadváhy. Do úvahy treba brať aj to, že váš domáci miláčik má málo pohybu v porovnaní s jeho prirodzeným prostredím a obezita je v prípade korytnačiek problém. U mláďat je vhodnejšie častejšie kŕmenie, pričom do 3 rokov sa odporúča kŕmiť každý deň.

Akú potravu je vhodné ponúknuť vodnej korytnačke?

Granule

Najjednoduchšia a najvhodnejšia možnosť. Pre vodnú korytnačku existuje veľa druhov granúl, a preto je dôležité vybrať tie správne. Aj keď má táto potrava obrovské výhody ako dostatok vitamínov a minerálov, kŕmenie iba granulami nie je vhodné.

Živočíšna potrava

Dážďovky – pre korytnačku je to pochúťka. Ak sa odvážite a donesiete nejakú svojej korytnačke, je potrebné ju poriadne umyť.

Slimáky/ulitníky – odporúča sa kúpa akvarijných slimákov. Slimák sa len hodí do akvária a korytnačka si ho z ulity vylúpne.

Živé rybky – korytnačky ich majú veľmi rady, pretože je to zábava a potrava v jednom. Rybka sa hodí do akvária a korytnačka si ju uloví.

Kuracie a hovädzie mäso – pre korytnačku je to nevyhnutná potrava a v mladosti by malo byť základom stravy. Surovým kuracím alebo hovädzím mäsom by sa mala korytnačka kŕmiť aspoň raz za týždeň.

Rastlinná potrava

Banány – z ovocia patria k naobľúbenejším. Je potrebné ich nakrájať na malé kocky, ktoré sa napichnú na špáradlo a tak sa korytnačke podávajú.

Hlávkový šalát, špenát, mrkva – zo zeleniny si korytnačka najviac pochutí práve na týchto troch druhoch.

Vodnú korytnačku by ste nemali kŕmiť citrusovými plodmi.

K najčastejším zdravotným problémom vodných korytnačiek patria choroby spôsobené nesprávnou výživou, a preto je veľmi dôležité pristupovať k výberu stravy zodpovedne. Ak pozorujete, že je váš domáci miláčik apatický, má zapálené a opuchnuté oči, mäkne mu pancier či sa zle hýbe, objednajte sa a náš veterinár korytnačku vyšetrí a stanoví príslušnú liečbu.

Autor: admin

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.