Aj psy môžu mať cukrovku: Čo s tým?

Vedeli ste, že cukrovka môže trápiť nielen ľudí, ale aj vašich domácich miláčikov? Cukrovka alebo Diabetes mellitus je dokonca veľmi rozšíreným ochorením u psov a mačiek. Práve preto sa v nasledujúcich riadkoch dozviete všetko, čo o cukrovke svojho maznáčika potrebujete vedieť.

Cukrovka je aj u zvierat spôsobená nedostatkom inzulínu, buď absolútnym, alebo čiastkovým, čo má za výsledok hyperglykémiu, teda zvýšenú hladinu cukru v krvi. Diabetes mellitus postihuje častejšie sučky ako psy, a to obvykle okolo deviateho roku života. V prípade mačiek sa cukrovka viac objavuje u kocúrov starších ako desať rokov.

U niektorých plemien sa cukrovka vyskytuje častejšie ako u iných, je to napríklad:

  • samojed
  • tibetský teriér
  • jorkšírsky teriér

Ako odhaliť cukrovku u psa?

Medzi najvýraznejšie príznaky cukrovky u psov patrí:

  • častejšie močenie a vyšší príjem tekutín
  • zníženie hmotnosti
  • dehydratácia
  • zvracanie
  • apatia
  • kolaps
  • kŕčové stavy
  • infekcia močových ciest

Máte podozrenie, že ste u svojho psa spozorovali niektoré zo spomínaných príznakov? Určite neváhajte s návštevou veterinára. Ten cukrovku odhalí pomocou rozboru moču a krvi.

Liečba cukrovky u zvierat

Tak ako pri ľuďoch, ani pri zvieratách sa cukrovka nedá liečiť. Je však možné jej príznaky minimalizovať. To sa dá dosiahnuť upravenou stravou a ak je potrebné, tak aj podávaním inzulínu. Veterinár ho zvieraťu predpíše podľa potreby, a to buď vo forme ampuliek na prípravu injekcií, alebo priamo vo forme inzulínového pera. 

Liečba sa vždy začína čo najnižšou potrebnou dávkou, ktorá sa potom podľa reakcie navyšuje. Na začiatku sa musí pravidelne monitorovať hladina cukru v krvi - najskôr u veterinára, potom to zvládnete aj doma.

Ďalšou dôležitou súčasťou je vhodná diéta. Jej základom sú vyvážené živiny aj dávkovanie. Strava by mala obsahovať kvalitnú vlákninu, čím sa zníži riziko hyperglykémie, ktorá vznik okamžite po jedle. Ak bola vášmu psovi diagnostikovaná cukrovka, rozvrhnite mu do pravidelných dávok aj pohyb.

Ako ešte pomôcť?

Dôležité je dávať pozor na akékoľvek infekcie. Najčastejšie ide o infekciu močových ciest. Preto je dôležité monitorovať moč a keď to je potrebné, tak aj nasadiť antibiotiká. Infekcie totiž môžu spôsobiť inzulínovú rezistenciu. 

Súčasťou liečby diabetu je v prípade sučiek aj kastrácia. Ide o to, že vaječníky tvoria hormón progesterón, ktorý má vplyv na funkciu inzulínu a vo výsledku aj na liečbu.

Prvá pomoc pre psa cukrovkára

Jednou z nepríjemností spojených s cukrovkou je hypoglykemický šok. Prejavuje sa slabosťou, apatiou a kŕčami. Čo vtedy robiť? Podajte glukopur s vodou alebo rozpustený cukor priamo do papuľky psíka a následne kontaktujte veterinára.

Foto: pexels.com
29. 11. 2021

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.