Tracheálny kolaps u psov

Tracheálny kolaps je progresívne ochorenie priedušnice, ktoré spôsobuje chronický kašeľ. Predispozíciu na toto ochorenie majú najmä plemená malých psov - yorkshirské teriéry, pomeraniany a toy pudle.

Priedušnica je flexibilná trubica podporovaná prstencami chrupavky v tvare C, ktoré udržiavajú dýchacie cesty otvorené počas dýchania. Kolaps je spôsobený oslabením chrupavkových krúžkov - ich sploštením a zúžením dýchacích ciest (štyri stupne kolapsu). Príčina tracheálneho kolapsu je spôsobená viacerými nešpecifikovanými faktormi ako aj genetikou.

Kolaps sa môže vyskytnúť v jednej alebo viacerých častiach pozdĺž dĺžky priedušnice. V závažných prípadoch sa kolaps môže rozšíriť do priedušiek (dolné dýchacie cesty vedúce do pľúc).

Príznaky kolapsu priedušnice

Najčastejším príznakom kolapsu priedušnice je pretrvávajúci drsný a suchý kašeľ, ktorý sa niekedy označuje ako „husací“ kašeľ. Stres, vzrušenie, fyzická aktivita, teplo, vysoká vlhkosť, vdychované dráždivé látky, alebo tlak na krk môžu kašeľ ešte výraznejšie zhoršiť. Prispieva k tomu aj obezita, srdcové choroby a iné choroby dýchacích ciest.

Kedy vyhľadať veterinára?

V závažných prípadoch môže kolaps priedušnice prejsť do ťažkostí s dýchaním, zmodraniu ďasien, jazyka alebo mdloby. Pri týchto závažných prípadoch by ste mali okamžite vyhľadať veterinárnu starostlivosť. Váš psík potrebuje kyslíkovú terapiu a nevyhnutné lieky na stabilizáciu.

Diagnostika kolapsu priedušnice zahŕňa:

  • Klinické vyšetrenie
  • Vyšetrenie krvi
  • RTG hrudníka a bronchoskopické vyšetrenie dýchacích ciest (kamerové vyšetrenie) s odberom vzoriek

Tracheálny kolaps nie je možné vyliečiť, ale pokračujúci lekársky manažment môže zlepšiť klinické príznaky a kvalitu života.

Viacerí pacienti dobre reagujú na konzervatívnu liečbu:

  • Prostriedky na potlačenie kašľa
  • Sedatíva alebo lieky proti úzkosti
  • Kortikosteroidy
  • Bronchodilatátory
  • Antibiotiká, ak sa vyskytnú infekcie

Dôležité je riešiť aj všetky iné zdravotné problémy, ktoré prispievajú k zhoršeniu  klinických príznakov, ako je obezita a srdcové choroby. Úpravy životného štýlu zahŕňajú prechod z krčných obojkov na hrudné postroje, vyhýbanie sa látkam dráždiacim dýchacie cesty, vyhýbanie sa horúcemu a vlhkému prostrediu a stresu.

Traceálny stent

Chirurgický zákrok sa môže zvážiť, keď psy nereagujú na konzervatívnu liečbu a ich stav sa zhoršuje. Počas operácia sa umiestni stent do kolabovanej časti priedušnice. Túto operáciu vykonáva certifikovaný veterinárny chirurg. Tracheálny stent nie je bez potenciálnych rizík a často po operácii musí lekárska starostlivosť pokračovať.

Väčšina psov s tracheálnym kolapsom bude mať počas života progresívne príznaky. Prognóza kolapsu priedušnice závisí od závažnosti ochorenia a reakcie psa na liečbu. Aj keď neexistuje žiadny liek na kolaps priedušnice, viacerí psi, najmä tí s miernym ochorením, budú dobre reagovať na lekársku starostlivosť.

 

 

Autor: Martin Mitra
15. 7. 2023

Rezervácia termínu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Získať cenovú ponuku

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Kontaktný formulár

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Pridať recenziu

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Objednať Anima klub

Moment, prosím, formulár sa nahráva...

Už čoskoro!

Už čoskoro budete môcť svoj názor zverejniť aj na našom Facebooku a účte Google+.